Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 23 jan 2019

Honor stelt zich opnieuw voor met de View 20: dit kun je verwachten

Honor is even afwezig geweest van de Nederlandse markt, maar is weer helemaal terug. Het merk heeft zijn identiteit vernieuwd, is een Nederland een team aan het optuigen en presenteerde gisteren in Parijs een bijzonder nieuw vlaggenschip: de Honor View 20. Lees snel verder om erachter te komen of die View 20 de moeite waard is, en wat je van Honor kunt verwachten.

Eerste punch hole notch

Het ontwerp van de Honor View 20 is vrij uniek. Het is namelijk de eerste smartphone in Nederland met een punch hole notch; een klein gaatje in het scherm waar de frontcamera in verwerkt zit. Dat betekent meer bruikbaar schermoppervlakte en brengt ons weer een stapje dichter bij de droom van een randloos scherm.

Honor View 20 preview notch

Het is een slimme en technisch mooie oplossing. Functioneel storend is het gaatje niet echt, maar visueel ben ik nog niet overtuigd. Het lijkt een beetje alsof er een grote dode pixel in je display zit. Misschien is het een kwestie van wennen.

Waar ik zeker wel van overtuigd ben, is het design van de achterkant. De glazen achterkant – verkrijgbaar in blauw, zwart en misschien ooit rood – reflecteert licht in een V-patroon. Dat ziet er mooi uit, maar is ook vrij heftig. Kortom: het ontwerp van de Honor View 20 is er eentje uit de categorie love it or hate it.

Honor View 20 preview design

Hoge resolutie, slimme snufjes

De camera blinkt in ieder geval uit in zijn resolutie. Die is met 48 megapixel het hoogste wat er tot nu toe in een smartphone zit. Nou vertellen die megapixels natuurlijk zeker niet het hele verhaal, maar de 12-megapixelfoto’s die de telefoon standaard maakt zijn in ieder geval detailrijk.

Honor View 20 preview camera

Wie nog meer detail wil, kan terecht bij de AI Ultra Clarity-modus. Die neemt een setje 48-megapixelfoto’s om zoveel mogelijk details te verzamelen, die uiteindelijk in 1 foto samengevoegd worden. De eerste resultaten zijn netjes, maar ook niet super indrukwekkend. De nachtmodus – bekend van de Huawei Mate 20 serie – is dat overigens wel.

De tweede camera van de Honor View 20 is een bijzondere: die kan de omgeving scannen in 3D. Zo’n TOF-camera zagen we eerder in de Oppo RX17 Pro, en is nu dus ook door Honor toegevoegd. Je kunt er onder andere voedsel mee scannen en gamen op basis van bewegingen; a la Xbox Kinect. Maar het lijkt allemaal nog niet erg goed te werken en komt vooral over als een gimmick.

Budgetvlaggenschip

Los van de twee bovengenoemde speerpunten, is de Honor View 20 vooral een typisch budgetvlaggenschip. Hij heeft een high-end Kirin 980-chipset, 6GB of 8GB werkgeheugen en een prima 6,4-inch full HD-scherm. Ook de 4000mAh-accu is netjes. Bovendien zullen muziekliefhebbers blij zijn dat de View 20 gewoon nog een audiojack hebben.

Honor View 20 preview presentatie

Daar staat tegenover dat de View 20 ook duidelijk een aantal dingen mist. Hij heeft bijvoorbeeld geen amoledscherm, hij heeft geen draadloos opladen en is niet waterdicht. Dat is trouwens allemaal niet erg: de Honor View 20 is met zijn €549 behoorlijk betaalbaar en lijkt op het eerste gezicht een goede deal.

Focus op de jeugd

Daarmee blijft een van de traditionele speerpunten van Honor in ieder geval in stand: de goede prijs-kwaliteitverhouding. Die sluit ook naadloos aan bij de doelgroep waar Honor zich op focust: de jeugd.

Ik sprak Honor’s baas van West Europa Michael Pan, die uitlegt dat die focus op de jeugd zich vooral uit in frisse ontwerpen en innovatieve features. De View 20 is daar met zijn TOF camera, bijzondere achterkant en punch hole notch een goed voorbeeld van.

Honor View 20 preview design

Volgens Pan is het merk ook niet bang om nieuwe technieken toe te passen die nog niet helemaal uitontwikkeld zijn. Gen Z gaat liever met de nieuwste technologie aan de slag dan dat alles perfect moet werken.

Los van Huawei

Dat is ook een van de factoren waar Honor zich onderscheidt van zustermerk Huawei. Je zou Honor kunnen zien als het jonge, experimentele broertje van Huawei. Hoewel de toestellen nu nog soms op elkaar lijken, moet dat verder uit elkaar groeien.

Honor meldt nadrukkelijk dat het zoveel mogelijk losstaat van Huawei. In tegenstelling tot een paar jaar geleden, heeft Honor een eigen kantoor in Europa. Ook de softwareontwikkeling gaat volgens Pan op eigen houtje. Hoewel de Androidschil van Honor – de Magic UI – op dit moment nog erg op de EMUI van Huawei lijkt, zullen daar steeds meer verschillen ontstaan. Slimme assistent YoYo is daar een voorbeeld van, maar spreekt voorlopig alleen Chinees.

Honor 20 en meer

Naast de View 20 kunnen we dit jaar nog meer kleurrijke en innovatieve toestellen van Honor verwachten dit jaar. Op de vraag of er een opvouwbare Honor komt kon Pan geen antwoord geven en een tijdlijn voor 5G is ook nog niet bekend. Wel verklapte de Honor-baas alvast dat er rond mei in ieder geval een Honor 20 aan zit te komen. Wordt vervolgd.

Reageer op artikel:
Honor stelt zich opnieuw voor met de View 20: dit kun je verwachten
Sluiten