To notch or not to notch? Honor View 20, Xiaomi Mi Mix 3 en Oppo RX17 Pro vergeleken

Oppo, Honor en Xiaomi. Drie Chinese merken die één ding gemeen hebben: ze willen allemaal de Nederlandse smartphonemarkt veroveren. Dat doen ze met vrij doorsnee middensegmenters aan de ene kant, en opvallende high-end smartphones aan de andere kant. In deze vergelijking leggen we drie toestellen uit die laatste categorie naast elkaar: de Honor View 20, Xiaomi Mi Mix 3 en Oppo RX17 Pro.

Meer diversiteit

Tot ruim een jaar geleden begon de smartphonemarkt steeds saaier te worden. Okay, we kregen notches en betere camera’s in telefoons. Tegelijk gingen smartphones echter steeds meer op elkaar lijken. Inmiddels is die trend gekeerd: er wordt met verschillende vormen geëxperimenteerd om het schermoppervlak te vergroten, er worden weer nieuwe features toegevoegd en de flexibele smartphone zit eraan te komen.

Honor View 20 vs Oppo RX17 Pro vs Xiaomi Mi Mix 3 design

Veel van die ontwikkelingen komen niet van de bekende grote fabrikanten, maar juist van wat kleinere Chinese spelers. Xiaomi is bijvoorbeeld al jaren voorloper op het gebied van een grote screen-to-body ratio en Honor introduceerde begin dit jaar als eerste een punchole notch. Oppo experimenteert met schuiftelefoons, bijzondere camera’s en leuke extra’s.

De drie toestellen uit deze vergelijking hebben allemaal features of designelementen die in de gemiddelde mainstream-vlaggenschepen niet voorkomen en vallen allemaal in de subtop van de markt. De categorie rond de €500, om precies te zijn. En hoewel ze veel gemeen hebben, zijn er ook duidelijke verschillen.

Notch, of toch niet?

Dat begint al bij de manier waarop de fabrikanten geprobeerd hebben een zo groot mogelijk scherm in hun telefoon te krijgen. Oppo pakt het met de RX17 Pro het meest traditioneel aan met een zogenaamde druppelnotch. Een inkeping in het midden van het scherm in de vorm van een druppel, waar alleen de selfiecamera in zit. Honor gaat met de View 20 een stapje verder in de vorm van de punch hole notch; een gaatje voor de selfiecamera in de linker bovenhoek van het scherm.

Honor View 20 vs Oppo RX17 Pro vs Xiaomi Mi Mix 3 notch

Xiaomi doet het helemaal zonder notch. De Mi Mix 3 heeft wel een selfiecamera, maar die zit verborgen achter een schuifmechanisme. Dat zorgt er aan de ene kant voor dat het scherm een ononderbroken beeld geeft; aan de andere kant maakt het de telefoon wat fragieler en dikker.

Vergelijkbare specs

Het ontwerp van deze drie toestellen verschilt dus nogal. De specificaties zijn echter in grote lijnen hetzelfde. Ze hebben allemaal een mooi 6,4-inch full HD-scherm, een net-niet-topprocessor en een capabele camera uit de subtop. De software is gebaseerd op Android, maar is in alle gevallen sterk aangepast. De Magic UI van Honor en de MIUI van Xiaomi zijn misschien niet ieders favoriet, maar werken wel goed. Het Color OS van Oppo heeft duidelijk nog een paar stappen te zetten en verliest het dus in deze vergelijking.

Honor View 20 vs Oppo RX17 Pro vs Xiaomi Mi Mix 3 camera

Hoewel alle camera’s in de subtop vallen en netjes zijn, zijn er wel duidelijk verschillen. De Xiaomi en de Honor hebben twee camera’s, de Oppo heeft er drie. De Xiaomi Mi Mix 3 heeft een normale camera en een zoomcamera, de Honor View 20 heeft een normale camera en een 3D-sensor en de Oppo heeft een normale camera, een extra camera om de kwaliteit te verhogen en een 3D-sensor. Uiteindelijk komt het erop neer dat de Honor View 20 de beste fotografie-ervaring biedt met zijn enkele normale camera, terwijl de 3D-sensor weinig toevoegt.

Honor View 20 vs Oppo RX17 Pro vs Xiaomi Mi Mix 3 design

Naast de camera’s, verschillen ook de processoren nog wel het nodige. In dat opzicht is de Honor View 20 het modernste en het snelste, op de voet gevolgd door de Xiaomi Mi Mix 3. De Oppo RX17 Pro loopt qua prestaties wat achter met zijn Snapdragon 710-chip. In tegenstelling tot de high-end processoren van de Honor en de Xiaomi, is dat processor uit de hogere middenklasse.

Conclusie: prima smartphones hebben eigen karakter

Alledrie de smartphones in deze vergelijking presteren prima en bieden een sterke prijs-kwaliteitverhouding. De Honor View 20 is overall de beste van de drie, vooral vanwege zijn snelle chipset, prima batterij en goede camera. Hij is echter wel een paar tientjes duurder en blijft wat achter qua scherm.

Honor View 20 vs Oppo RX17 Pro vs Xiaomi Mi Mix 3 design

De Xiaomi Mi Mix 3 en Oppo RX17 Pro zijn ook uitstekende opties, maar hebben wel hun nadelen. Het innovatieve ontwerp van de Xiaomi levert wat in op gebruiksgemak, terwijl de Oppo relatief traag is voor zijn klasse. Daar staat tegenover dat beide smartphones een beter scherm hebben dan de View 20 en qua ontwerp wat bijzonderder zijn.

Welke van de drie smartphones je ook kiest: je hebt voor relatief weinig geld een mooi high-end toestel met wat bijzondere features te pakken. Wat dat betreft zijn Xiaomi, Oppo en Honor in ieder geval alledrie een verrijking voor de Nederlandse markt.

 

Reageer op artikel:
To notch or not to notch? Honor View 20, Xiaomi Mi Mix 3 en Oppo RX17 Pro vergeleken
Sluiten