Honor View 30 Pro en Honor 9X Pro komen naar Europa: dit moet je weten

Honor liet deze week weten twee nieuwe smartphones naar Europa te brengen: de Honor 9X Pro en de Honor View 30 Pro. Op een evenement in Barcelona hoorde WANT er alles over én probeerde we de toestellen alvast uit.

Het belangrijkste om te weten van beide smartphones, is dat ze zonder Google Play services komen. Je zult het moeten doen met Huawei‘s HMS-platform met de Huawei AppGallery als primaire bron van applicaties. Zeg maar dag tegen YouTube, Google Maps en een heleboel andere apps die je gewend bent dus. Los daarvan zijn de twee nieuwe Honors wel indrukwekkende smartphones voor een – zoals we van Honor gewend zijn – nette prijs.

Honor 9X Pro

De Honor 9X Pro is een soort opvolger van de Honor 9X, waar wij in onze review erg over te spreken waren. Vorige week werd al bekend dat hij naar Nederland zou komen en inmiddels is dat officieel. Voor €249 kun je de Honor 9X Pro binnenkort kopen.

Honor 9X Pro voorkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Voor dat geld krijg je indrukwekkende hardware. De Honor 9X Pro draait volgens Honor om xtraordinary performance, xtraordinary camera en xtraordinary design. Die performance komt van een op 7nm gebouwde Kirin 810-chip met 6GB werkgeheugen, wat voor een smartphone van €249 indrukwekkend is. De camera is een driedubbele 48-megapixelcamera met vernieuwde nachtmodus en naast de hoofdlens een 8-megapixel groothoeklens en 2-megapixel dieptesensor.

Honor 9X Pro achterkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Het ontwerp wordt vooral gekenmerkt door het randloze scherm en de bijzondere achterkant. Die achterkant heeft een soort X-patroon erin en is daarnaast beschikbaar in een bijzondere paars met roze kleur. De Honor 9X Pro heeft een 4000mAh-batterij, is voorzien van een audiojack en draait op Android 9. Hij is vanaf maart in Nederland verkrijgbaar.

Honor View 30 Pro: Honor’s eerste 5G smartphone

De Honor View 30 Pro is de eerste 5G smartphone van Honor. De smartphone staat internationaal bekend als Honor V30 Pro, maar zal dus in Europa als opvolger van de Honor View 20 gelden. Hij komt als eerste in Rusland uit; de rest van Europa volgt later. Honor heeft nog geen prijs bekendgemaakt, maar je kunt er vanuit gaan dat het toestel voor zijn specificaties relatief betaalbaar wordt.

Honor View 30 Pro uitgelicht

De Honor View 30 Pro is uitgerust met de Kirin 990-chipset; de beste chip die Huawei op het moment te bieden heeft. 5G zit daarin ingebouwd en zal dus standaard op het toestel aanwezig zijn. Verder heeft de View 30 Pro 8GB werkgeheugen, een 4100mAh-batterij en kan hij zowel draadloos als bedraad snelladen.

Matrix camera voor de Honor View 30 Pro

Achterop de Honor View 30 Pro prijkt de zogenaamde Matrix camera. Een flink camerablok met vier lenzen erin: een 40MP hoofdsensor, een 8-megapixel telelens, een 12-megapixel groothoeklens en een ToF 3D-sensor. De hoofdcamera is bijzonder: die heeft geen standaard rgb-pixelindeling maar een ryyb-pixelindeling. Dat betekent dat de groene subpixel vervangen is door twee gele subpixels waardoor de camera meer licht kan opvangen. Gecombineerd met een vernieuwde nachtmodus, belooft Honor indrukwekkende plaatjes in het donker.

Honor View 30 Pro camera
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De 12-megapixel groothoekcamera is ook bijzonder: die is speciaal gericht op filmen. De sensor heeft een beeldverhouding van 16:9 en er is geavanceerde 5-assige elektronische beeldstabilisatie ingebouwd. Samen zorgt dat ervoor dat je hem als een soort actioncam kunt gebruiken.

Aan de voorkant van de Honor View 30 Pro zit een dubbele selfiecamera met een 30-megapixel hoofdsensor en een 8-megapixel groothoeksensor. Vooral dat laatste is een handig een redelijk unieke extra.

Subtopper

Eigenlijk zijn er maar een paar vlakken waar de Honor View 30 Pro onderdoet voor een topsmartphone anno 2020. Los van de software misschien wel de twee belangrijksten: geen waterdicht ontwerp en geen oledscherm. Beiden geen grote nadelen. Het scherm is een 6,7-inch FullView lcd-scherm. Hoewel het verschil met een oledpaneel zeker merkbaar is, ziet ook dit scherm er mooi uit.

Honor View 30 Pro achterkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Uiteindelijk is de Honor View 30 Pro hardwarematig dus een interessant toestel in de net-niet-topklasse. Softwarematig zit hij in principe ook goed in elkaar, maar is het gebrek aan Google-applicaties een serieus probleem. Dat maakt deze smartphone ondanks zijn goede hardware op het moment lastig aan te raden.

Reageer op artikel:
Honor View 30 Pro en Honor 9X Pro komen naar Europa: dit moet je weten
Sluiten