Mark Hofman
Mark Hofman Tech 1 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Houseparty een giga-succes, maar volgens experts een drama voor je privacy

Sinds onze achterwerken zich het grootste gedeelte van de tijd thuis bevinden, besteden we veel meer tijd aan applicaties. We besteden meer tijd op Netflix, spelen YouTube uit en gamen ons helemaal suf. Maar we maken ook massaal gebruik van de app Houseparty. Ontzettend leuk om met je vrienden te doen, maar een gigantisch drama voor je privacy.

Althans, dat is wat experts nu naar buiten brengen. De applicatie gaat er namelijk flink met je data vandoor en niet alleen wanneer je deze geopend hebt. Houseparty wordt op dit moment “een Trojaans Paard voor privacy” genoemd.

Houseparty een drama voor privacy

Via Digital Trends waarschuwt Digital Privacy Expert Ray Walsh gebruikers van Houseparty. Volgens hem moeten zij zich ervan bewust zijn dat de applicatie “een verontrustende hoeveelheid persoonlijke informatie” verzamelt. Ray Walsh laat weten dat het ook om geolocatie gaat, waarbij Houseparty theoretisch gezien zijn gebruikers op de voet kan volgen.

Eerder werd al bekend dat regeringen gebruik maken van locatiedata. Alles wat jij met je telefoon doet wordt op dit moment, vanwege COVID-19, beter in de gaten gehouden dan voorheen. Walsh is bang dat overheden dit dus ook zullen doen met de uiterst vele data die Houseparty verzameld heeft.

Volgens Gehan Gunasekara, professor commerciële rechten aan de Universiteit van Auckland, moeten we de applicatie niet onderschatten. Tegenover Radio New Zealand laat hij zelfs weten dat Houseparty een Trojaans Paard is op het gebied van privacy. “De app is in de mogelijkheid om iedere stap die je zet in de gaten te houden”, zo laat hij weten. Sterker nog: door het downloaden en het gebruiken van de app, geven we de ontwikkelaars toegang tot heel veel informatie. Waar je precies bent, met wie je contact hebt, hoevaak je contact hebt enzovoorts.

Een beloning van 1 miljoen dollar

Op Twitter zijn er veel gebruikers die opeens verband leggen tussen het gebruik van Houseparty en veiligheid op het internet. Zo komen er verschillende meldingen binnen over het feit dat accounts gehackt zijn, nadat ze aan de slag gingen met de app. Denk hierbij aan accounts op PayPal, Netflix, Instagram, Spotify en in sommige gevallen zelfs apps van banken.

Houseparty zelf ontkent alle claims. Sterker nog: op Twitter laat het bedrijf weten dat ieder account veilig is. De claims zouden onderdeel zijn van een betaalde campagne die is opgezet om het succes van Houseparty naar beneden te halen. Daar is het bedrijf dusdanig van overtuigd, dat het 1 miljoen dollar uitkeert aan de eerste persoon die bewijs daarvoor weet op te sporen.

Al was het misschien overtuigender geweest als je 1 miljoen dollar uit zou reiken aan de persoon die de claims zou kunnen bewijzen. Maar goed, dat zijn wij.

Epic Games de eigenaar van Houseparty

Dat is nog niet alles. Houseparty is gemaakt door ontwikkelaar Life on Air, maar is in juni 2019 de samenwerking aangegaan met Epic Games. De maker van onder andere de populaire game Fortnite. Houseparty is sinds 2019 dus onderdeel van de Fortnite-ontwikkelaar, die niet heel erg bekend staat om zijn uitmuntende privacy-beleid. Dat helpt alles behalve mee.

Maar er is een manier om Houseparty veiliger te gebruiken. Een manier om ervoor te zorgen dat de applicatie niet zoveel informatie binnen hengelt. Je kunt bijvoorbeeld je locatie-tracking uitzetten voor de applicatie of het gesprek waarin je zit vergrendelen. Maak dus gebruik van de prive-chat.

Het allerbeste advies dat gegeven kan worden is: maak geen gebruik van Houseparty. Het is misschien ontzettend leuk, maar vraag jezelf af of je het allemaal waard vindt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Houseparty een giga-succes, maar volgens experts een drama voor je privacy
Sluiten