Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Culture 21 feb 2018

Japans bedrijf maakt wolkenkrabber met 70 verdiepingen van hout

In 2010 bedacht de Japanse regering dat constructiebedrijven verplicht hout moeten gebruiken wanneer ze openbare gebouwen construeren. De architecten en constructiefirma Sumitomo Forestry Co. gaat een stapje verder en wil “steden verandering en bossen”. Om deze missie tot uiting te brengen gaat het bedrijf een gigantische wolkenkrabber van zeventig verdiepingen in Tokyo bouwen en je raadt het al: van hout.

Toch niet helemaal van hout

Het gebouw gaat onder de naam W350 en zal zo’n 30,48 meter hoog worden. Hoewel er veel hout wordt gebruikt zal de wolkenkrabber toch niet helemaal van hout worden gemaakt in verband met praktische eisen. Zo zal er ook gebruik gemaakt worden van kruisende stalen steunen, aangezien Japan nogal vaak te maken heeft met seismische activiteit. Het heeft natuurlijk geen zin om een gebouw neer te zetten, hoe duurzaam of vooruitstrevend ook, dat bij de eerste de beste aardbeving in elkaar stort. Toch zal 90 procent van de wolkenkrabber wel uit hout bestaan.

wolkenkrabber hout Sumitomo Forestry

Wolkenkrabber als verticale tuin

In de wolkenkrabber zullen op verschillende verdiepingen openbare plekken en appartementen worden gebouwd. Daarnaast zal het gebouw ook voorzien zijn van een hotel, winkels en een plek voor kantoorruimtes. Het wordt dus een multifunctionele wolkenkrabber, waar van alles te doen valt en waar als het ware een mini gemeenschap wordt gecreëerd. Aan alle vier kanten van de wolkenkrabber komen balkonnetjes en het is de bedoeling dat deze vol komen te staan met allerlei planten en vooral veel groens.

wolkenkrabber hout Sumitomo Forestry

Tweemaal zo duur als conventioneel gebouw

De reden dat er voor hout is gekozen, heeft duidelijk niet met de kosten te maken. The Guardian berekent dat de houten wolkenkrabber bijna tweemaal zo duur zal zijn om te bouwen als een conventioneel gebouw van glas en staal. De kosten zouden volgens het dagblad neerkomen op ruim 4,5 miljard euro. Sumitomo Forestry geeft echter aan dat de kosten van het project uiteindelijk lager zullen uitvallen. Het zou namelijk pas in 2041 klaar zijn en tegen die tijd zullen de kosten lager worden in verband met technologische ontwikkelingen.

wolkenkrabber hout Sumitomo Forestry

350 jarig bestaan Sumitomo Forestry

Het jaar 2041 zou samenvallen met het 350 jarige bestaan van het constructiebedrijf en zou dus een mooie “cherry on top” zijn. Het moet een voorbeeld zijn van hoe stedelijke ontwikkelingen ook vriendelijk kunnen zijn voor de mens. Meer houten wolkenkrabbers vol met planten zouden uiteindelijk steden om kunnen toveren in bossen en het doel van de firma bewerkstelligen.

Als je mee wilt doen aan het creëren van stedelijke bossen kun je ook in je eigen huis aan de slag door bijvoorbeeld meer hout in je inrichting te gebruiken. Deze houten balk maakt bijvoorbeeld je smarthome helemaal af

Digital Trends

Reageer op artikel:
Japans bedrijf maakt wolkenkrabber met 70 verdiepingen van hout
Sluiten