Ilona Braam
Ilona Braam Elektrische auto's 25 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Maak kennis met ‘s werelds eerste 3D-geprinte titanium wielen

Hoewel de meeste mensen bij het kijken naar auto’s over het algemeen het carrosserie het spannendst vinden, kunnen de wielen ook behoorlijk wat flair toevoegen aan een auto en het design naar een hoger niveau tillen. En vooral als dat 3D-geprinte titanium wielen zijn. Het klinkt misschien als iets uit een science-fiction film, maar sinds kort bestaan ze echt dankzij HRE Performance Wheels en GE Additive.

Gesmolten titanium poeder en elektronenstralen

De twee bedrijven werkten samen aan het ontwikkelen van de speciale HRE3D+ wielen, zoals ze genoemd worden. Zoals gezegd worden deze geproduceerd door een 3D-printer zijn ze gemaakt van titanium. Om de wielen te maken wordt er gebruik gemaakt van een proces genaamd EBM, oftewel electron beam melting. Hierbij wordt titanium poeder laag voor laag gesmolten met elektronenstralen.

HRE3D+ wielen

Complexere vormen printen

Dankzij deze techniek is het mogelijk om veel complexere objecten te printen dan met een normale CNC machine. Daarbij is het proces ook een stuk efficiënter en duurzamer. Op het moment worden alle HRE wielen gemaakt van gesmeed aluminium. Dit is een tijdrovend proces, waarbij je ook nog redelijk gelimiteerd bent met betrekking tot wat je allemaal kunt maken. Dit door de gebruikte machines en het gebruikte materiaal.

HRE 3D+ wiel

Duurzamer proces

Het gebruikelijke HRE proces begint met een groot blok alumiunim, waarvan uiteindelijk 80 procent weer wordt verwijderd om een wiel te maken. Bij het HRE3D+ wiel wordt aan de andere kant uiteindelijk maar 5 procent van het gebruikte materiaal verwijderd, wat een een veel duurzamer proces maakt. Een ander voordeel van de HRE3D+ is dat titanium ook een stuk sterker is dan aluminium is en beter bestand is tegen corrosie.

HRE3D+ wielen

Nog even wachten op HRE3D+ wielen

Als je naar de HRE3D+ kijkt, lijkt het bijna op iets dat niet zou kunnen bestaan. Het design is een stuk complexer dan wat we tot nu toe hebben gezien en natuurlijk ook complexer dan wat tot nu toe mogelijk was. Helaas zullen we echter nog even moeten wachten voordat we echt met de bijzondere wielen rond kunnen racen. Op het moment hebben we namelijk nog te maken met prototypes en er is nog geen officiële lanceringsdatum bekend.

Andere interessante wielen waar we op wachten zijn die van DARPA. Deze wielen zijn namelijk van de slimme variant en veranderen automatisch van vorm.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Digital Trends

Reageer op artikel:
Maak kennis met ‘s werelds eerste 3D-geprinte titanium wielen
Sluiten