Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 3 jan 2018

HTC’s slimme lamp is je persoonlijke verpleegster in huis

HTC staat natuurlijk bekend om zijn smartphones en virtual reality headsets, maar heeft nu een uitstapje gemaakt in de slimme lampenwereld. De HTC lamp is echter niet je standaard slimme lamp. Het draait bij HTC namelijk niet om automatisch je verlichting aan en uit te kunnen doen, maar om je gezondheid.

Slimme HTC lamp detecteert wanneer je valt

De slimme HTC lamp kan je namelijk redden als je bijvoorbeeld een herseninfarct hebt en op de grond ligt. Als er snel wordt gehandeld kan het nog goed komen en hiermee kan de lamp helpen. Door gebruik te maken van technologieën van de Vive VR headsets, kan hij namelijk detecteren wanneer een mens is gevallen en met een bewegende antenne kan hij bepalen of de persoon nog leeft of is overleden. Hoewel HTC zelf nog geen uitgebreide informatie heeft gegeven over de features van de lamp, zou het natuurlijk kunnen dat hij 112 belt wanneer je op de grond blijft liggen. Uiteraard moet er een manier gevonden worden dat hij dit niet doet, als je gewoon zelf zin hebt om even op dat zachte kleedje te blijven liggen.

HTC lamp

Notificatie bij te lang stilzitten

Naast detecteren of je bent gevallen, kan de lamp ook in de gaten houden of je niet te lang stilzit. Dat is namelijk niet goed voor de gezondheid en eigenlijk zou je om de 20 tot 30 minuten de benen even moeten strekken. Met de Sedentariness Reminder Function vertelt de lamp je dat te lang stil zitten niet goed voor je is. Dit doet hij mogelijk door middel van een bijbehorende app, welke je een notificatie stuurt.

Bureau werken

Begin van 1984 regime?

Het idee klinkt op zich goed, hoewel sommige mensen natuurlijk hier meteen een probleem met de privacy in zien. Het zou het begin kunnen zijn van handige apparaten die levens redden. Het zou ook het begin kunnen zijn van een regime, zoals beschreven wordt in het boek 1984 van George Orwell. Hierin moeten mensen bijvoorbeeld ‘s ochtends verplicht meedoen met een ochtend workout wanneer ze opstaan en wordt er in de gaten gehouden of ze het daadwerkelijk ook doen. En helaas is dit nog één van de minder onderdrukkende dingen waar Big Brother mensen in het boek (en de film) toe verplicht.

Slimme lampen zijn er in allerlei vormen en maten en sommige zijn nu net wat serieuzer dan andere. Een wat mindere serieuze lamp is Slap it! De slimme lamp komt in de vorm van billen, die je moet spanken om licht te krijgen.

PhoneArena

Reageer op artikel:
HTC’s slimme lamp is je persoonlijke verpleegster in huis
Sluiten