Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 11 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Staat HTC op het punt om compleet te stoppen met smartphones?

HTC heeft het al jaren ontzettend lastig op de smartphonemarkt. Het handjevol toestellen dat de Taiwanese fabrikant de afgelopen jaren uitbracht, waren veelal onopvallende of/en te dure modellen. Smartphones die in de schaduw moesten staan van ‘spannendere’ concurrenten.

HTC, het einde in zicht?

Bovendien heeft Google een groot deel van het design-team en de patenten van HTC overgenomen. Het echte talent stapt dus over naar de zoekgigant. Daardoor maakt HTC nog minder kans om een innovatieve game-changer uit te brengen die het merk opnieuw op de kaart zet.

Ondertussen blijft het marktaandeel HTC rap krimpen. Sterker nog, het lijkt er nu sterk op dat het Taiwanese merk compleet de markt wil gaan verlaten. Sinds februari heeft HTC 14 zelfontwikkelde apps uit de Android Play Store gehaald.

Denk aan de bekende Sense-launcher, HTC’s eigen softwareskin die over Android wordt gelegd. Maar ook basis-apps als HTC Calendar, HTC Contacts en HTC Mail. Ook zijn er een aantal apps die te maken hebben met de Vive, een VR-headset. Stuk voor stuk apps die standaard geïnstalleerd staan op elke HTC smartphone.

HTC apps

Optimistisch en pessimistisch

Juich of huil echter niet te vroeg. Je kunt deze situatie zowel pessimistisch als optimistisch interpreteren. Laten we beginnen met de optimistische versie van dit verhaal. HTC scoort op dit moment vooral met Android One. Daarmee is het gebruiken van Google’s eigen apps een stuk makkelijker en bovendien goedkoper.

Het onderhouden van 14 eigen apps is geen goedkope bezigheid. Zo bereidt HTC zich op een efficiënte en flexibelere manier voor op de toekomst.

De pessimistische insteek? Het lijkt er sterk op dat HTC stap voor stap zijn smartphonebusiness aan het sluiten is. Het bedrijf staat niet meer in de top 10 wereldwijd, Google heeft de meeste waarde opgeslokt en de gehele smartphonemarkt is aan het krimpen.

Toekomst onder Sony?

Geruchten wijzen er zelfs al voorzichtig op dat Sony wellicht de merknaam wil overnemen. Net zoals HMD Global Nokia smartphones op de markt brengt. BlackBerry verstrekt op die manier ook licenties voor zijn merknaam aan derde partijen. In het geval van BlackBerry is dat TCL.

Zo zou de HTC merknaam kunnen blijven bestaan als het om smartphones gaat, zonder dat de Taiwanese fabrikant zelf risico blijft lopen. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

?Check dit ook: Apple maakt (stiekem) einde aan veelbesproken betaalde dienst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

GizChina

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Staat HTC op het punt om compleet te stoppen met smartphones?
Sluiten