Mark Hofman
Mark Hofman Tech 14 jul 2020

Huawei doet het lekker in 2020: omzet steeg (ondanks ban) aanzienlijk

Huawei heeft het niet makkelijk gehad. Voorafgaand aan het hele coronavirus, en alles wat daarbij kwam kijken, kwam het bedrijf ook al uit een moeilijk jaar. Iets dat te maken heeft gehad met de ban vanuit de Verenigde Staten. Toch klimt het bedrijf al weer aardig overeind.

De Chinese techgigant heeft zijn fiscale cijfers van de eerste helft van 2020 gedeeld. Daaruit blijkt dat Huawei het alles behalve slecht heeft gedaan dit jaar. Het bedrijf wist voor een groei in de omzet te zorgen. En niet zo’n kleintje ook.

Huawei doet het goed in 2020

In de cijfers, die je hier rustig terug kan vinden, wordt duidelijk dat Huawei flink wat geld heeft omgezet in het eerste half jaar. De Chinese techgigant had een omzet van 454 miljard Chinese renminbi. Dat is, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, een stijging van 13,1 %. Omgerekend was Huawei in de eerste helft van het jaar dus goed voor 57 miljard euro.

Huawei verkoopt echter meer dan telefoons en is ook actief op andere fronten. Het bedrijf heeft drie verschillende divisies: mobiele netwerken, enterprises en consumenten. De halfjaarcijfers zijn als volgt verdeeld:

  • Mobiele Netwerken | 20 miljard euro
  • Enterprises | 4,57 miljard euro
  • Consumenten | 32,17 miljard euro

Het laat zien dat de consumenten divisie goed is voor 56% van de omzet. Mobiele netwerken zorgde voor 35% en enterprises voor 8%.

Huawei Mate Xs review telefoon
Softwarematig is de situatie nog steeds niet optimaal (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Opvallende stijging

Het is opvallend dat Huawei het zo goed doet. Niets ter nadelen van het bedrijf natuurlijk, maar het heeft nogal wat voor zijn kiezen gehad. Huawei is door de Verenigde Staten verbannen en kan dus geen gebruik meer maken van de diensten van Google. Iets dat zeker merkbaar is binnen de Westerse markt.

Vorige zomer moest de Huawei Mate 30 Pro het bijvoorbeeld zonder Google-diensten doen en begin dit jaar gold dat ook voor de P40 Pro. Ondanks het feit dat er alternatieven zijn, zorgen deze vlaggenschepen jaarlijks wel voor de grootste omzet.

Tel dat probleem op bij alles wat rondom het cornavirus te maken heeft en je kan oprecht onder de indruk zijn van de cijfers.

Reageer op artikel:
Huawei doet het lekker in 2020: omzet steeg (ondanks ban) aanzienlijk
Sluiten