Huawei aangeklaagd voor duistere praktijken: wat betekent dit?

Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) heeft Huawei aangeklaagd. De Chinese techgigant zou belangrijke geheime informatie van andere techbedrijven hebben gestolen. Dat blijkt uit een persconferentie van afgelopen donderdag.

Huawei wordt officieel aangeklaagd voor het samenzweren en voor het overtreden van de wet tegen racketeering. Racketeering is een typisch Amerikaans verschijnsel en houdt in dat je een dienst aanbiedt voor een probleem dat niet bestaat. Een voorbeeld van racketeering is dat een criminele groep ‘bescherming’ aanbiedt tegen betaling.

Wat heeft Huawei precies verkeerd gedaan?

Het is niet duidelijk van welke bedrijven Huawei kennis zou hebben gestolen. Het Amerikaanse ministerie noemt wel een zestal Amerikaanse bedrijven dat zou zijn getroffen. De gestolen kennis bevat geheime handelsinformatie en patenten. Als voorbeelden worden broncodes en handleidingen voor het testen van robots genoemd.

Volgens de aanklacht zou Huawei werknemers van concurrenten voor duistere doeleinden hebben aangenomen. Ze kregen een bonus als ze belangrijke informatie konden loskrijgen van de concurrent. Praktisch gezien werden deze werknemers zo omgevormd tot spionnen. Ook werden de werknemers aangemoedigd de meegenomen kennis van hun vorige werkgever te misbruiken. Daarbij zou het Chinese bedrijf overeenkomsten hebben geschonden die geheimhouding garanderen.

Amerikaans ministerie van justitie
Logo van het Amerikaans ministerie van Justitie (Afbeelding: Department of Justice)

Justitie gaat ver voor de aanklacht

Wat duidelijk is, is dat de openbaar aanklager diep heeft gegraven voor de aanklacht. Het aangevoerde bewijs gaat tot wel twintig jaar terug de tijd in. Een voorbeeld hiervan is dat een medewerker van Huawei in 2004 foto’s van nog niet eerder onthulde voorwerpen zou hebben gemaakt tijdens een handelsbeurs in Chicago. Huawei ontkent deze aantijging door te beweren dat de acties van de medewerker niet namens het bedrijf waren uitgevoerd. Ook zou een werknemer van Huawei de arm van een robot hebben gestolen in 2013. Toen hij de arm had teruggebracht, had hij de belangrijke informatie al doorgespeeld aan Huawei.

Huawei heeft volgens de DOJ met gestolen informatie zo een oneerlijk voordeel op kunnen bouwen. Dat dit nieuws nu naar buiten komt is opvallend. Een paar dagen geleden werd nog bekend dat Huawei toegang had tot bepaalde delen van telecomsysteem die alleen door politie-eenheden gebruikt mag worden. Het Chinese techbedrijf heeft nog geen officiële reactie gegeven op de aanklacht.

Niet de eerste confrontatie met de VS

Het is niet de eerste keer dat de VS de strijd aangaat met Huawei. Eerder werd Google door de Amerikaanse overheid al genoodzaakt de Android-licentie in te trekken. Nieuwe telefoons van Huawei hebben daardoor geen toegang tot de Play Store van Google.

Reageer op artikel:
Huawei aangeklaagd voor duistere praktijken: wat betekent dit?
Sluiten