Mark Hofman
Mark Hofman Digital 10 sep 2020

Huawei neemt officieel afscheid van Android: HarmonyOS komt eraan!

Tijdens de Huawei Developers Conference, beter bekend als HDC, is vandaag de grote Android-concurrent aangekondigd. Vanwege de beperkingen die de Amerikaanse ban met zich meebrengen, neemt Huawei afscheid van Android.

Vorig jaar liet Huawei al weten dat HarmonyOS op den duur Android moet gaan vervangen. Vandaag kondigde het Chinese bedrijf de tweede versie van dat systeem aan en luidde daarmee ook direct het afscheid van Android in. Eind dit jaar is het systeem klaar.

Huawei neemt afscheid van Android

De tweede versie van HarmonyOS is vandaag tot in detail aangekondigd. Het systeem moet Android vervangen op de smartphones van Huawei en zal begin volgend jaar gebruikt gaan worden. Eerder liet CEO Richard Yu al iets weten in een interview, maar vandaag kondigde hij het ook officieel aan tijdens het evenement in Shenzhen.

Ontwikkelaars kunnen vanaf vandaag aan de slag met HarmonyOS 2.0. Er zit wat dat betreft wel een addertje onder het gras. Het besturingssysteem van Huawei is alleen nog te gebruiken op smartwatches, in auto’s en op televisies. Ontwikkelaars kunnen van december 2020 het besturingssysteem ook testen op smartphones. Vanaf 2021 moeten de eerste smartphones met het besturingssysteem het daglicht zien.

HarmonyOS is belangrijk voor Huawei. Na alle problemen met de Verenigde Staten moet het bedrijf het zelf op gaan lossen. Een samenwerking met Google zit er niet meer in en de beperkte versie van Android biedt simpelweg te weinig mogelijkheden. Het nieuwe besturingssysteem is volledig door het bedrijf gemaakt en maakt onder andere gebruik van de Huawei Mobile Services. De consument zal waarschijnlijk opnieuw moeten wennen en het is nog maar de vraag in hoeverre Huawei succes behaalt met het nieuwe systeem.

Niet alleen software

Huawei komt helaas niet alleen op softwaregebied in de problemen. Het Chinese bedrijf krijgt binnenkort waarschijnlijk ook geen beeldschermen meer van Samsung en LG. Zuid-Koreaanse media meldde gisteren dat de twee partijen vanaf 15 september geen beeldschermen meer zullen leveren.

Meer lezen? Check dan zeker dat verhaal even!

Reageer op artikel:
Huawei neemt officieel afscheid van Android: HarmonyOS komt eraan!
Sluiten