Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 20 jan 2020

Huawei heeft een alternatief gevonden voor Google Maps

Huawei heeft een deal gesloten met TomTom, zo maakt dat laatste bedrijf dit weekend bekend. Het Nederlandse bedrijf moet Google Maps gaan vervangen op de smartphones van de Chinese techgigant.

Ondanks het feit dat Remco Meerstra van TomTom begin dit weekend pas aankondigde, is de deal al langer rond. Details over de overeenstemming worden op dit moment nog geheim gehouden.

Huawei kiest voor TomTom

De relatie tussen China en de Verenigde Staten is op dit moment misschien wel iets stabieler, maar de situatie is voor Huawei op dit moment nog niet veranderd. Het bedrijf heeft nog steeds geen toegang tot een aantal Amerikaanse producten die cruciaal zijn voor de smartphone-tak van het bedrijf. Daarom is Huawei nog niet gestopt met zoeken naar alternatieven voor diensten en apps, die voorheen door Google geleverd werden. Een van die apps is Google Maps.

Van alle onderdelen van Android die Huawei door de ban moet vervangen, is Google Maps waarschijnlijk het makkelijkst. De belangrijkste reden hiervoor is dat het aanbod van kaarten- en navigatie-applicaties groot is. Zo is TomTom een mooi voorbeeld van een goed alternatief, die qua functionaliteiten ongeveer hetzelfde weet te bieden op dit gebied dan Google. De intergratie met Android gaat misschien minder diep, er is wellicht iets minder data en er zijn geen samenwerkingen met de derde partijen, maar het bedrijf weet al twee decennia lang de weg te wijzen. Het is wat dat betreft dus alles behalve een nieuwe speler.

TomTom
TomTom (Bron: ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW)

De samenwerking met Huawei komt voor TomTom overigens ook wel op een uitstekend moment. Het bedrijf liet kort geleden weten de focus te verplaatsen van hardware naar software en zou zich dus ook meer willen richten op het verkopen van licenties. Wat dat betreft is deze deal een prachtige eerste stap voor het Nederlandse bedrijf.

Google Maps volledig uit zicht?

De vraag is alleen wel of Google Maps daadwerkelijk volledig uit het zicht is. De Huawei-ban kwam voort uit de verhitte relatie tussen de Verenigde Staten en China. Nu deze relatie een stuk minder intens lijkt te zijn, is het nog maar de vraag of het bedrijf ook daadwerkelijk verbannen blijft uit Amerika. En mocht dat niet zo zijn, stapt Huawei dan weer terug naar Google?

Huawei heeft al meerdere malen aangegeven dat het zich liever versterkt met de diensten van Google, maar dat het ook naar de toekomst moet kijken. Vorig jaar onthulde de Techgigant het eigen Harmony OS besturingsysteem en is het sindsdien ook druk opzoek naar alternatieven. Met de komst van de deal met TomTom is het nog maar de vraag of Huawei zomaar weer over zou stappen naar Google Maps. Zeker gezien het feit dat TomTom buiten de Verenigde Staten gevestigd zit en het bedrijf, logischerwijs, misschien toch iets minder afhankelijk wil zijn.

Reageer op artikel:
Huawei heeft een alternatief gevonden voor Google Maps
Sluiten