Iets meer ruimte voor Huawei: Amerikaanse bedrijven krijgen groen licht

Dat het niet botert tussen Huawei en de VS is inmiddels voor iedereen duidelijk. Toch versoepelt de Amerikaanse overheid de handelsbelemmeringen tegen het Chinese bedrijf. Dat laat het Amerikaanse ministerie van Handel weten.

De verlichting heeft betrekking op de telecomsector. Amerikaanse bedrijven mogen daarom dus weer samenwerken met de Chinese techgigant als het gaat om bijvoorbeeld 5G.

Wat betekent dit voor Huawei?

Concreet betekent de verruiming dat Amerikaanse bedrijven geen licentie meer nodig hebben om informatie te delen met het Chinese bedrijf. Dat is nodig bij deelname aan een staandaardiseringsorganisatie, waar Huawei een deelnemer van is.

Toch blijft Huawei wel op de Entity List staan. Dit is een zwarte lijst van bedrijven waar Amerikaanse bedrijven geen handel mee mogen drijven. Er is namelijk nog een te grote zorg vanuit de VS dat Huawei te nauwe banden zou hebben met de Chinese overheid. Daarom speelt het Chinese bedrijf mogelijk gevoelige informatie door aan China zelf.

Huawei Mate 30 batterij Huawei Mate X Huawei Mate 40
Het logo van Huawei. (Afbeelding: Fred Dufour / ANP)

Wat zijn de Amerikaanse motieven?

Toch kan deze wijziging juist de Amerikaanse veiligheid ten goede te komen, stelt het handelsministerie. Op deze manier zou de VS namelijk de leiding kunnen nemen in het faciliteren van standaardiseringsorganisaties, waar Huawei ook aan deelneemt. Met de versoepeling wil het Amerikaanse land dus zijn invloed en betrokkenheid vergroten op 5G, autonome voertuigen, AI en andere technieken. Dat komt volgens het ministerie niet alleen de veiligheid ten goede, maar ook het economisch welzijn van het land.

Recent maakte Huawei bekend een telefoon met Google diensten uit te brengen. Dat was opvallend, aangezien dat voor nieuwe telefoons van het Chinese bedrijf geen optie meer is. Om deze belemmering te omzeilen brengt Huawei een vernieuwde versie van de P30 Pro uit.

Ben je benieuwd hoe Huawei het doet zonder de diensten van Google? Check dan dit artikel!

Reageer op artikel:
Iets meer ruimte voor Huawei: Amerikaanse bedrijven krijgen groen licht
Sluiten