Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 22 mei 2019

We hebben goed (en slecht) nieuws over Huawei’s Android-alternatief

We wisten al dat Huawei al sinds 2012 aan een eigen alternatief voor Android werkt. Voor noodgevallen. De huidige situatie omtrent Huawei en de Verenigde Staten kun je gerust een noodgeval noemen. Hier lees je er alles over.

Android-alternatief: maak kennis met HongMeng

Het moge dan ook geen verrassing zijn dat Huawei naar verluidt deze herfst al het besturingssysteem uit wil gaan brengen. Het Android-equivalent draagt de naam HongMeng en ondersteunt naar verluidt Android-apps.

Dat nieuws hebben we niet van vage bronnen, maar van Huawei CEO Richard Yu zelf. Hij brengt het nieuws in een chatgesprek dat is gelekt en in handen is gekomen van een Chinese publicatie.

Uit dat chatgesprek blijkt dat het besturingssysteem een compleet andere basis heeft dan Google’s mobiele besturingssysteem. Ook komt HongMeng naar smartwatches, auto’s, computers en zelfs televisies. Echt een oplossing voor alle hardware die de Chinese techgigant uitbrengt. De grote vraag is echter: is HongMeng wel gereed voor lancering? De huidige urgentie betekent niet zomaar dat Huawei ook ver genoeg is met de ontwikkeling.

Opvallend genoeg ondersteunt het besturingssysteem blijkbaar Android-apps. Apps als YouTube, Gmail en andere Google-apps vormen waarschijnlijk uitzoneringen. In hetzelfde chatgesprek noemt Yu dat HongMeng maar liefst 60 procent sneller is dan Android. Hoe dat werkt is niet duidelijk.

Deze herfst komt HongMeng dus naar de eerste Android smartphones. Qua timing zou Yu het dan over de Mate 30 Pro kunnen hebben. Als die timing toch te vroeg is, dan heeft Huawei het gemunt op het begin van 2020. Oftewel, de opvolger van de Huawei P30. Het Android-alternatief wordt nu al getest door een groepje gebruikers in China.

Nog lang niet klaar

En daarmee komen we direct al bij een groot pijnpunt aan. Volgens het doorgaans zeer goed ingelichte The Information is Huawei nog lang niet klaar. Insiders benadrukken een lancering binnen enkele maanden vrijwel onmogelijk is.

HongMeng zou oorspronkelijk bedoeld zijn als besturingssysteem voor Chinese consumenten, gezien Google’s apps niet eens beschikbaar zijn in China. Een wereldwijde lancering verandert compleet de scope van het project. Een verandering die Huawei niet in een paar maanden kan doorvoeren. Althans, als we insiders moeten geloven.

Dat Huawei niet voorbereid was op de huidige situatie, komt eigenlijk ook al naar voren in het gelekte chatgesprek. Daarin geeft Richard Yu toe dat het bedrijf “opeens gedwongen wordt” om een nieuw systeem te lanceren, en dat de maatregelen die de Amerikaanse regering treft ook een “grote verrassing” zijn. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

🤯Check ook: Honor 20 Serie onthuld: maak kennis met de 20 en 20 Pro!

China Business News

Reageer op artikel:
We hebben goed (en slecht) nieuws over Huawei’s Android-alternatief
Sluiten