Mark Hofman
Mark Hofman Tech 14 jun 2019

Huawei’s Android-alternatief steeds meer een realiteit

Door alle problemen met de Verenigde Staten moet Huawei opzoek naar een alternatief voor Android. Google trok de licentie van het besturingsysteem in nadat er een ban op het Chinese merk werd gezet. Huawei staat voor een lastige taak om een goed alternatief te vinden, maar de uitkomst lijkt steeds dichterbij te komen.

Huawei stap dichterbij Android-alternatief

Het lijkt erop dat Huawei weer een stap dichterbij de dag is dat hun smartphones volledig afhankelijk zijn van een eigen besturingsysteem. In de strijd met de Verenigde Staten is Huawei ook zijn Android-licentie kwijtgeraakt en moet het op eigen houtje zijn smartphones laten draaien. Iets dat niet onmogelijk is, maar wel verdomd lastig wordt. Toch is Huawei druk bezig met dit systeem en lijkt het erop dat dit systeem zo goed als klaar is.

Hongmeng, zoals het besturingssysteem gaat heten, is door Huawei in flink wat landen geregistreerd. Naast het feit dat er een al een eerdere aanvraag werd gedaan in Europa, heeft de Chinese producent de naam ook in negen andere landen ingediend. Het nieuws is afkomstig van persbureau Reuters dat meldt dat Hongmeng in landen als Cambodja, Canada, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland en Peru is ingediend. Huawei lijkt dus grote stappen te zetten om, nadat de licentie niet meer geldig is, volledig zelfstandig door te kunnen gaan.

Die licentie kreeg Huawei overigens vlak nadat de Amerikaanse president Donald Trump een uitvoerend bevel tekende. Amerikaanse bedrijven mochten niet meer samenwerking met de techgigant zonder goedkeuring van de regering. Dit betekende voor de Chinese producent dat bedrijven als Google, Qualcomm en ARM verloor. Waar die eerste twee partijen voor grote problemen zorgden, leek die laatste samenwerking een genadeklap te zijn. ARM is namelijk eigenaar van het patent waarmee HiSilicon, een producent in handen van Huawei, de Kirin chips produceert. Kortom: zelfs de eigen producenten van de Chinese techgigant werden uit handen genomen.

Android Q logo Google

Het hele verhaal tussen Huawei en de VS zal zonder twijfel nog een staartje krijgen, maar het lijkt er sterk op dat die eerste partij weer voorzichtig overeind aan het krabbelen is.

Reageer op artikel:
Huawei’s Android-alternatief steeds meer een realiteit
Sluiten