Barry Kraakman
Barry Kraakman Tech 21 dec 2018

‘Arrestatie topvrouw Huawei in Canada kost Apple klanten’

Niet alleen de rechtszaak tussen Qualcomm en Apple heeft een negatieve invloed op de verkoopcijfers van iPhones in China. De houding van Amerika tegenover de gearresteerde Huawei-topvrouw lijkt zich af te zetten in een voorkeur van Huawei-telefoons. Ten koste van de Amerikaanse… juist: iPhone.

VS en EU tegen Huawei

De houding van de VS en nu ook Europa die het tegen Huawei aanneemt, wordt in eigen land niet gewaardeerd. Volgens de VS werkt het bedrijf namelijk samen met of zelfs voor de Chinese overheid. En die zorg wordt door de EU overgenomen. Zo verklaarde een EU commissaris nog dat we ons “zorgen moeten maken voor deze [Chinese] bedrijven”. Die angst is zelfs zo reëel, dat landen als België overwegen om Huawei van het toekomstige 5G-netwerk te verbannen.

Gebruik Huawei gestimuleerd

En dat valt in eigen land niet in goede aarde. Grote Chinese bedrijven sommeren hun werknemers dan ook om iPhones in te ruilen voor smartphones van Huawei. Apple wordt als ‘deel’ van het Amerikaanse bolwerk gezien. Bovendien zou het gebruiken van Huawei-telefoons worden gezien als steun naar de topvrouw van het bedrijf, die momenteel in Canada wordt vastgehouden.

Apple versus Qualcomm

Naast het gedoe met Huawei lijden de verkoopcijfers van iPhones in China ook onder de rechtszaken tussen Qualcomm en Apple. De bedrijven liggen al langer met elkaar in de clinch. Zo klaagde Apple Qualcomm twee jaar geleden aan voor onrechtmatige betalingen en misbruik van patenten. Sindsdien dienen de bedrijven over een weer claims in. Nu heeft Qualcomm een kleine overwinning op haar hand, doordat de rechter onlangs verklaarde dat (tot de 2018-modellen) iPhones niet meer mogen worden geïmporteerd én verkocht. Ook in Duitsland is er in het voordeel van Qualcomm gesproken.

Hoe lang de rechtszaken nog gaan duren, is lastig te voorspellen. Claims worden over een weer neergelegd, en in verschillende landen lopen verschillende zaken. Bovendien zit naast Apple zit ook Amerikaanse Federal Trade Commission achter de broek van de chipmaker aan. Als bedrijf dat een (deel van) de standaard voor draadloze communicatie heeft ontwikkeld, is Qualcomm verplicht andere bedrijven onder FRAND-voorwaarden (fair, reasonable and non-discriminatory) licenties te geven. De chipmaker zou zich hier echter niets van aantrekken. Intel krijgt bijvoorbeeld geen licentie.

pocketnow.com

Reageer op artikel:
‘Arrestatie topvrouw Huawei in Canada kost Apple klanten’
Sluiten