Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 23/04/2018

Huawei’s slimme assistent kan binnenkort jouw emoties lezen

Slimme assistenten spelen een steeds belangrijkere rol in onze dagelijkse levens. Het praten tegen een telefoon blijft lichtelijk ongemakkelijk, maar dat weerhoudt fabrikanten er niet van om hun slimme software overal in te verwerken. Van koelkasten en wasmachines tot speakers en deurbellen. Huawei‘s assistent kan zelfs binnenkort jouw emoties lezen.

Huawei’s slimme assistent kan jouw emoties lezen

Toch blijft het software. De fabrikanten imiteren zo goed mogelijk menselijk gedrag, zodat de assistenten echt als een vriend aanvoelen. Ze praten terug, maken grapjes en snappen precies wat je bedoelt. Althans, dat is de bedoeling. In de praktijk komen virtuele assistenten vaak nog vrij kil en robotisch over.

Het daadwerkelijke overbrengen van emotie blijft vrijwel onmogelijk. De emotie achter een zin kan de betekenis totaal veranderen. Toch kunnen assistenten op dit moment nog niet daar onderscheid in maken. Huawei, ‘s werelds op twee na grootste smartphonefabrikant, is van plan om daar verandering in te brengen.

Huawei P20 Pro assistent

Het bedrijf werkt naar eigen zeggen aan software die ervoor zorgt dat digitale assistenten op een emotioneel niveau kunnen communiceren. In China wordt de slimme assistent van Huawei dagelijks al door 110 miljoen mensen gebruikt. In 2013 kwam de eerste versie op de markt. Het blijft echter op dit moment vooral een kwestie van vraag-en-antwoord.

De Chinese techgigant werkt er dus hard aan om daar in de toekomst verandering in te brengen, middels een speciale emotionele modus. Daadwerkelijke gesprekken voeren, in plaats van zo efficiënt mogelijk informatie vergaren en acties uitvoeren.

Klinkt dit als een aflevering uit Black Mirror? Absoluut.

“We denken dat in de toekomst onze gebruikers willen communiceren op die manier,” aldus Felix Zhang, vice president van software engineering bij Huawei. “Dit is de richting die de markt op de lange termijn op zal gaan.”

James Lu, director of AI product management bij het bedrijf, ziet een assistent met een hoog IQ en EQ voor zicht. Dat zal nodig zijn om het gewenste resultaat op te leveren: een assistent die gesprekken op een volle manier voert, zodat de gebruiker zich niet alleen voelt. Zoals een echte vriend zou praten. Nu is de communicatie met assistenten nog erg zakelijk, alsof je een transactie uitvoert.

Watson Assistant
Watson Assistant in slimme meter van Chameleon

 

Klinkt dit als een aflevering uit Black Mirror? Absoluut. Toch is het de onvermijdelijke toekomst van smartphones en andere technologie. Assistenten zullen in al onze gadgets verwerkt worden, en zo je overal bij kunnen staan. Voorlopig blijft het echter een kwestie van geduld hebben. Huawei‘s visie is voorlopig nog toekomstmuziek. Laat staan in het Nederlands. De vele talen die wereldwijd gesproken worden, vormen op die manier een flinke drempel.

De eerste stappen zijn in ieder geval al gezet. Niet alleen achter de schermen, zoals Huawei nu dus zelf bevestigt, maar ook in de producten die nu al beschikbaar zijn. De Huawei P20 en P20 Pro zijn uitgerust met een toegewijde Neural Processing Unit. Dat is een chip die zich focust op het uitvoeren van taken die betrekking hebben tot kunstmatige intelligentie. Check hier onze review van de Huawei P20!

CNBC

Reageer op artikel:
Huawei’s slimme assistent kan binnenkort jouw emoties lezen
Sluiten