Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 15/02/2019

China neemt Europa over: Huawei domineert smartphonemarkt

Terwijl merken als Apple en Samsung ons al sinds jaar en dag weten te voorzien van telefoons, zijn het de Chinese fabrikanten die het grootste succes behalen. Xiaomi, Oppo, Huawei en OnePlus weten de Europese markt volledig te domineren. Zo blijkt uit cijfers van Canalys Smartphone Analysis. 

Huawei domineert Europa

Waar China zich met Amerika in een handelsoorlog bevindt, weet het land in Europa flinke stappen te maken. Volgens nieuwe cijfers van Canalys Smartphone Analysis blijkt dat smartphones uit het land immens populair zijn in ons werelddeel. Sterker nog: 32% van de gehele smartphonemarkt is in handen van merken als Huawei, Oppo, OnePlus en Xiaomi. Dat is bijna eenderde van de gehele markt.

De cijfers zijn gebaseerd op het aantal units dat in 2018 naar Europa werd verscheept. Dit had ook mede te maken met grote Huawei en Oppo lanceringen in, bijvoorbeeld, Parijs. Daarnaast zijn het merken als OnePlus die steeds meer geaccepteerd lijken te worden door de consument in ons werelddeel. Echter is het vooral Huawei die voor dit immense marktaandeel verantwoordelijk lijkt te zijn. De producent heeft in 2018 zo’n 23% van de Europese markt in handen. Iets wat zeer opvallend is gezien het feit dat het merk aan de andere kant van de oceaan flink wat problemen heeft.

OnePlus 6T kopen redenen uitgelicht

Problemen in Amerika, succes in Europa

In Amerika heeft Huawei het, mede dankzij het slechte imago wat door media naar buiten wordt gebracht, zwaar. Verschillende regeringsleden roepen dat er spionage software in de smartphones zitten, een kopstuk van het bedrijf werd in Canada opgepakt en er werd in China een geheim lab gevonden onder het hoofdkantoor. Tel dit bij het feit dat China en Amerika in een handelsoorlog zitten erbij op, en je snapt waarom het merk daar geen succes lijkt te hebben.

En dat is nu precies de reden dat het voor de Europese consument zo makkelijk is om met een Huawei smartphone aan de slag te gaan. De Amerikaanse regering zorgt ervoor dat Chinese producenten, zoals Huawei, bijna wel moeten investeren in Europa. Dit resulteert in het feit dat de merken stunten met lage prijzen voor smartphones met indrukwekkende specificaties.

Tijdens MWC 2019 komen Huawei, Xiaomi, OnePlus en Oppo wederom met gloednieuwe smartphones. Benieuwd wat ze te bieden hebben, check dan ons overzicht!

Reageer op artikel:
China neemt Europa over: Huawei domineert smartphonemarkt
Sluiten