Huawei lanceert binnenkort eerste smartphone met eigen besturingssysteem

Het is de afgelopen tijd behoorlijk turbulent geweest voor Huawei en er is vooral onduidelijkheid over hoe het nu precies allemaal zit. Eerder dit jaar belandde het Chinese bedrijf op een zwarte lijst in Amerika. Dat betekende praktisch gezien dat ze geen Amerikaanse producten meer konden kopen voor hun smartphones, waaronder het Android besturingssysteem van Google. Dit heeft ertoe geleid dat Huawei in het vierde kwartaal van het jaar komt met zijn eerste smartphone met een eigen besturingssysteem.

Goed nieuws of toch niet?

Wat vooral voor veel onduidelijkheid zorgt zijn uitspraken en acties van Trump die elkaar tegen lijken te spreken. Zo liet de president eind juni weten dat Amerikaanse bedrijven toch hun producten aan Huawei mochten verkopen, wanneer er geen reden was om aan te nemen dat dit problemen zou opleveren met betrekking tot de nationale veiligheid. We zijn nu echter alweer een tijdje verder en Huawei heeft nog steeds niks kunnen kopen van die Amerikaanse bedrijven.

Toch maar eigen Huawei OS

In verband met andere recente ontwikkelingen en Trump tweets lijkt het er overigens ook niet op dat het er binnenkort beter op gaat worden. Hiermee wordt Huawei redelijk gedwongen om dan toch maar verder te gaan met de plannen voor een eigen besturingssysteem. Het Chinese bedrijf zou overigens al jaren bezig zijn met een Android alternatief. De ontwikkelingen van de laatste tijd lijken ervoor gezorgd te hebben dat ze hun eigen systeem sneller dan verwacht op de markt brengen.

Huawei HongMeng vs. Android

Maar ook daar vinden we weer redelijk wat onduidelijkheid. Toen Huawei de handelsnaam HongMeng registreerde in Europa, werd ervan uitgegaan dat dit de naam was van de Android vervanger. Een paar weken geleden liet Huawei’s Catherine Chen echter weten dat HongMeng niet ontwikkeld is voor smartphones, maar voor industrieel gebruik met een focus op de veiligheid. De Chinese krant Global Times liet vervolgens onlangs weer weten dat het HongMeng besturingssysteem op 9 augustus onthuld zal worden tijdens Huawei‘s Developer Conference en dat we de eerste HongMeng smartphone in het vierde kwartaal van het jaar kunnen verwachten.

Huawei besturingssysteem
Huawei smartphone met Android Bron: Jonathan Kemper

Eerst HongMeng smart-tv’s

Huawei‘s eerste HongMeng smartphone zou komen met een prijskaartje van omgerekend 254 euro, maar zou niet het eerste Huawei apparaat zijn met het nieuwe besturingssysteem. Op 10 augustus zou Huawei namelijk eerst nog een nieuwe Honor smart-tv serie lanceren met HongMeng onder de motorkap. Volgens andere berichten zou de eerste HongMeng smartphone echter al op 9 augustus onthuld worden.

In de tussentijd is het Chinese bedrijf ook druk bezig met zijn opvouwbare smartphone. Deze zou in september gelanceerd moeten worden en werd onlangs “toevallig”  in het wild gespot nadat de lanceringsdatum van de Samsung Galaxy Fold bekend was gemaakt.

PhoneArena

Reageer op artikel:
Huawei lanceert binnenkort eerste smartphone met eigen besturingssysteem
Sluiten