Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 16 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

2019 wordt het jaar waarin Huawei met gemak Apple gaat passeren

Op dit moment gaat het allesbehalve super met de smartphonemarkt. Analisten wijzen op een gebrek aan baanbrekende nieuwe features en specificaties als oorzaken voor de teruglopende groei. Apple heeft het bovendien erg moeilijk in China, hier lees je waarom. Over China gesproken: Huawei lijkt een prachtig 2019 voor de boeg te hebben.

Het 2019 van Apple

De analisten van Credit Suisse concludeerden eerder deze week dat de wereldwijde productie van smartphones drastisch terug zal lopen dit kwartaal. TrendForce heeft nu echter een rapport uitgebracht over heel 2019. Daaruit blijkt dat de tweede helft van dit jaar hoogstwaarschijnlijk voor beterschap zal zorgen.

Als het gereputeerde onderzoeksbureau gelijk heeft, dan zullen er dit jaar 1.41 miljard smartphones geproduceerd worden. Een gigantisch aantal, maar 3.3 procent minder dan vorig jaar. Naast het gebrek aan innovatie ligt dat volgens TrendForce vooral aan de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.

Als die spanningen verder escaleren, dan kan 2019 uitkomen op een daling van 5 procent ten opzichte van 2018, aldus het rapport. Vooral de verkoopcijfers van Apple zullen dan een flinke klap krijgen, omdat Tim Cook en co. voor dit jaar vooral hun hoop vestigden op die groeimarkt.

Samsung Apple Huawei groei 2019

Het 2019 van Huawei

Een groeimarkt waar een speler wel keihard aan het profiteren is, ondanks internationale verdenkingen van spionage: Huawei. Alles wijst erop dat Huawei zijn bizarre cijfers van vorig jaar dwars tegen alle trends van de concurrentie doorzet en dit jaar Apple van de troon gaat stoten. Althans, van de tweede plaats.

Samsung is nog steeds ‘s werelds grootste smartphonefabrikant, en dat zal in 2019 ook zo blijven. Op de tweede plaats staat vooralsnog Apple, maar afgelopen jaag hijgde Huawei de techgigant al in de nek. 2019 lijkt het jaar te worden waarin de Chinese gigant voorgoed Apple voorbij streeft.

Huawei produceerde in 2018 in totaal 205 miljoen toestellen. Die explosieve groei kan niet eeuwig doorzetten, maar toch zal het merk volgens TrendForce dit jaar een gezonde groei van 8 procent tonen. Dat komt neer op 225 miljoen units. Verre van slecht, zeker in een markt waar bijna iedereen met teruglopende productie kampt.

Apple zal naar verwachting dit jaar ‘slechts’ 189 miljoen iPhones produceren. Dat komt neer op een marktaandeel van 13 procent, waar Apple vorig jaar nog 15 procent pakte. Huawei is in 2019 goed voor 16 procent van de wereldwijde productie. Ook voor dat merk geldt echter dat politieke spanningen roet in het eten kunnen gooien.

Samsung?

Wat dat betreft zit Samsung veilig op zijn troon, met een marktaandeel van 20 procent. Dat marktaandeel zal het Koreaanse merk echter hevig moeten verdedigen, want 2018 was een pittig jaar voor Samsung. De mobiele divisie zit in zwaar weer. De voorsprong is groot, maar dat neemt niet weg dat de cijfers zorgelijk kunnen zijn.

Xiaomi, Oppo en Vivo zullen naar verwachting hun vierde, vijfde en zesde plaats behouden. Voor die Chinese partijen geldt echter dat ze naar verwachting slechts marginale groei neer zullen zetten. Maar goed, niemand weet hoe de toekomst exact eruit gaat zien, dus neem die voorspellingen met een korrel zout.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
2019 wordt het jaar waarin Huawei met gemak Apple gaat passeren
Sluiten