Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 4 nov 2019

Huawei ‘zeer binnenkort’ weer voorzien van Google-diensten en meer!

Amerikaanse bedrijven krijgen zeer binnenkort een licentie om te handelen met Chinese techgigant Huawei, dit meldt de Amerikaanse Secretaris Wilbur Ross tegenover Bloomberg.

In mei dit jaar werd Huawei door de Amerikaanse President Donald Trump op een zwarte lijst gezet, wat voornamelijk het gevolg was van de handelsoorlog met China. Sindsdien heeft Huawei tot twee keer toe een tijdelijke licentie gehad om te handelen met Amerikaanse bedrijven. Met de komst van een volledige licentie zou dit weer kunnen voor onbepaalde tijd.

Amerikaanse bedrijven willen Huawei

Het is geen geheim dat niet alleen Huawei de dupe is geworden van de Amerikaanse maatregelen. Bedrijven als Google voelen het gemis van de Chinese techgigant ook. Wilbur Ross laat in het interview met Bloomberg weten dat er inmiddels 206 verzoeken zijn ingediend om Huawei weer te voorzien van een licentie. En volgens de secretaris gebeurt dat “echt zeer binnenkort”.

Huawei zelf heeft op dit moment nog niet gereageerd op de hele kwestie, maar dit zal zonder twijfel goed nieuws zijn voor het bedrijf. Sinds het intrekken van de handelslicentie kon het bedrijf nog wel enigszins te werk gaan, maar stapte nieuwe toestellen buiten de boot. Het bedrijf kon dus alleen Google-diensten aanbieden voor bestaande apparaten. Zo verscheen de Huawei Mate 30 Pro niet in Europa, vanwege het feit dat deze diensten niet beschikbaar waren. En dat voelt de Chinese techgigant zonder twijfel.

Huawei Amerika VS
Huawei Bron: EPA / Fazry Ismail

Nog wisselvalliger dan het weer

Ondanks het feit dat de situatie de goede kant op gaat, is de strijd wel degelijk vermoeiend. Huawei lijkt rondgesmeten te worden als een soort bal en de situatie is nog wisselvalliger dan het weer.

De situatie verloopt sinds begin dit jaar al op deze manier. Het bedrijf dreigt alles te verliezen doordat het op de zwarte lijst staat, maar wordt vervolgens gered door een tijdelijke licentie. Die tweede tijdelijke licentie zou niet verschijnen, maar komt uiterlijk toch wel. Na het verlenen van de tweede tijdelijke licentie, werd er door president Donald Trump gezegd dat een nieuw verlenging er niet in zou zitten. Hier moest Huawei het mee doen. Inmiddels zijn we weer wat weken verder en lijkt het er sterk op dat het bedrijf alsnog een licentie gaat krijgen.

Benieuwd waar deze strijd precies begon en wat er allemaal gebeurde? Check dan zeker even ons achtergrondverhaal waar we je alles uitleggen.

Reageer op artikel:
Huawei ‘zeer binnenkort’ weer voorzien van Google-diensten en meer!
Sluiten