Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 10 okt 2019

Toch groen licht voor Huawei? ‘Verenigde Staten wil leveringen toestaan’

De Amerikaanse President Donald Trump wil Amerikaanse bedrijven toch een vergunning geven voor bepaalde leveringen aan Huawei. Volgens The New York Times gaat het om toestemming voor niet-gevoelige producten.

Eerder dit jaar werd het Chinese Huawei door de Verenigde Staten op de zwarte lijst gezet. De producten van het bedrijf, zoals smartphones en telecomapparatuur, zouden volgens Donald Trump een gevaar vormen voor de nationale veiligheid van Amerika. Door een stapje terug te doen in de ban lijken de spanningen tussen de Verenigde Staten en China wat af te nemen. Later deze week zullen de landen om de tafel zitten om te praten over de situatie.

Huawei officieel gezien nog niet verbannen

In mei dit jaar werd Huawei door Donald Trump op een zwarte lijst gezet vanwege zorgen over de nationale veiligheid. Het bedrijf uit China kwam in de problemen doordat het geen onderdelen en technologie-updates meer kon kopen van bedrijven als Google en Micron. Voor de huidige producten van het bedrijf is er nog niet aan de hand, gezien het feit dat de ban officieel gezien nog niet van kracht is. De Amerikaanse regering heeft Huawei tot twee keer toe voorzien van een licentie waarmee het bedrijf 180 dagen door heeft kunnen handelen. Dit deed het land om het bedrijf de kans te geven om naar alternatieven te zoeken.

Huawei heeft die alternatieven ook wel degelijk gevonden. Gezien het feit dat de licentie ervoor zorgt dat het alleen bestaande producten kon voorzien van ondersteuning, van diensten zoals de Google Play Store, ontbrak er een licentie voor nieuwe producten. Dit resulteerde in het feit dat de nieuwe Huawei Mate 30 (Pro) het moet doen met de eigen app store van Huawei. In eerste instantie misschien niet zo ramp, maar dat is dus wel de reden dat het toestel in grote delen van Europa niet te verkrijgen is. Dat terwijl het merk juist in Europa zo immens populair geworden is.

Donald Trump USA Twitter
Donald Trump (Afbeelding: Nicholas Kamm / AFP)

Weinig schot in de zaak

De spanningen tussen China en de Verenigde Staten zijn hoog sinds Donald Trump het grote Huawei verbannen heeft uit zijn land. Door groen licht te geven op de leveringen van “niet schadelijke producten” lijkt de Amerikaanse President deze spanningen wat te verminderen. Of China daar ook echt intrapt is overigens nog maar de vraag.

In juni van dit jaar liet Trump weten dat de licenties voor Amerikaanse bedrijven, om te handelen met Huawei, toegestaan zouden worden wanneer hij met de Chinese President Xi Jinping of China om de tafel had gezeten. Maar sinds dat gesprek is er tot op heden nog geen volwaardige licentie ondertekend. Ook meld dat Hongkongse krant South China Morning Post dat er in een voorbereidende overlegronde tussen de twee landen nog geen vooruitgang geboekt is.

Een woordvoerder van het Amerikaanse Commerce Department meldde ook al dat “op dit moment de status quo wordt aangehouden”.

Reageer op artikel:
Toch groen licht voor Huawei? ‘Verenigde Staten wil leveringen toestaan’
Sluiten