Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 16 nov 2020

Huawei krijgt groen licht vanuit de VS, zaken met groot bedrijf weer mogelijk

Huawei verkeert sinds mei 2019 in zwaar weer dankzij de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering, onder leiding van President Donald Trump, ziet het bedrijf namelijk als bedreiging. Huawei kwam op een zwarte lijst te staan en samenwerkingen met grote bedrijven zoals Google en Qualcomm waren niet meer mogelijk. Tot nu.

Reuters laat weten dat de Amerikaanse regering toestemming geeft aan Qualcomm om bepaalde chips aan het bedrijf te leveren. Al zit er wel een grote ‘maar’ aan het hele verhaal.

Huawei krijgt groen licht vanuit de Verenigde Staten

Het lost alle grote problemen van Huawei niet op, maar de nieuwe regeling zorgt wel voor wat ademruimte. Voordat het weekend begon kreeg het Amerikaanse bedrijf Qualcomm toestemming van de regering om zijn chips aan het Chinese bedrijf te verkopen. Het handelsverbod met het bedrijf geldt nog steeds voor 5G-producten, maar wat betreft de 4G-chips mag er weer geleverd worden. Dat is niet alleen wat Qualcomm, maar ook het Witte Huis laat weten aan Reuters.

Qualcomm levert normaal gesproken geen chips aan Huawei voor de vlaggenschepen. Wel wordt het bedrijf betrokken bij de productie van smartphones in het lage segment en het midden segment. Iets wat Intel in het verleden ook een aantal keer heeft gedaan. Dat bedrijf heeft volgens de nieuwe informatie ook toestemming gekregen om weer in zee te gaan met Huawei. Al is het op dit moment nog niet bekend wat voor producten dat bedrijf mag leveren.

qualcomm chips actieve noise cancelling
De nieuwe chips van Qualcomm. (Afbeelding: Qualcomm)

Nog genoeg problemen

Zoals eerder vermeld in dit artikel lost dit de problemen van Huawei niet op. Het Chinese bedrijf produceert namelijk niet alleen low-end en mid-range smartphones, maar werkt ook aan vlaggenschepen. Zo verscheen onlangs ook de Huawei Mate 40, die net zoals normaal voorzien is van de eigen geproduceerde Kirin-chip. Maar het probleem waar het bedrijf tegenaan loopt bij deze productie blijft voortbestaan. De Amerikaanse ban zorgt er namelijk voor dat de productie van die chipset, door levering van software en benodigde tools te dwarsbomen, ook in de problemen komt. Op dit moment is daar nog geen oplossing voor gevonden.

Daarnaast kan Huawei nog steeds geen zaken doen met Google, waardoor een smartphone met een volledige versie van Android en de Google-diensten ook praktisch gezien onhaalbaar is. Er zal dus nog veel moeten gebeuren voordat het Chinese bedrijf zijn oude glorie weer kan herpakken. Maar het is een begin.

Reageer op artikel:
Huawei krijgt groen licht vanuit de VS, zaken met groot bedrijf weer mogelijk
Sluiten