‘Huawei haalt Samsung in als grootste smartphone verkoper ter wereld’

Huawei is de grootste smartphone verkoper ter wereld. Dat wordt duidelijk dankzij nieuwe cijfers van Canalys. Hiermee weet het Chinese bedrijf Samsung van de nummer een positie af te stoten.

Het was al langer het doel van Huawei om Samsung van de nummer 1 positie te stoten. In het afgelopen kwartaal verscheepte het Chinese techbedrijf meer smartphones dan welk bedrijf dan ook, waardoor dit doel dus eindelijk behaald werd.

Huawei stoot Samsung van de troon

Van april tot en met juni dit jaar ging Huawei als een speer. Het Chinese techbedrijf verscheepte ontzettend veel smartphones. Zelfs meer dan Samsung. Een prestatie waar het bedrijf al jaren op zit te wachten en nu dus eindelijk gelukt is. Opvallend, gezien de problemen dat het bedrijf heeft met de Verenigde Staten. Daardoor zijn de smartphones van Huawei niet meer voorzien van Google-diensten. Iets dat vooral een probleem is voor de verkoopcijfers in het westen.

“Extra knap dus dat Huawei dit gelukt is”? Zeker weten, al moeten we wel realistisch naar de zaak blijven kijken. De Chinese techgigant heeft op dit moment de toppositie te pakken, maar zal deze waarschijnlijk niet vast blijven houden. De cijfers zijn namelijk sterk beïnvloed door de pandemie. Door de cijfers van Canalys wordt namelijk duidelijk dat Huawei niet sterk gegroeid is. Het heeft de schade simpelweg beter beperkt.

Huawei P30 Pro New Edition
Achterkant van de smartphone (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Schade beperken

Wie het aantal verscheepte smartphone van vorig jaar erbij pakt, zal zien dat er nogal wat veranderd is in de markt. Huawei heeft in 2020, met 55.8 miljoen smartphones, 5% minder verscheept dan in 2019. Voor Samsung ligt die verhouding anders. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verscheepte 53.7 miljoen smartphones. Dat is een daling van 30% ten opzichte van deze periode in 2019.

Om die reden valt de dalende populariteit in het westen ook niet zo op in de cijfers. Huawei werd in China altijd al verkocht zonder Google-diensten. Daar is dus niet zoveel veranderd. Samsung heeft daarentegen een gigantisch marktaandeel in het westen en is een kleine speler in China. De pandemie heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf dus veel harder geraakt.

Het mag duidelijk zijn dat de huidige pandemie ervoor gezorgd heeft dat Huawei in deze positie zit. Maar dat maakt de prestatie niet minder indrukwekkend.

Reageer op artikel:
‘Huawei haalt Samsung in als grootste smartphone verkoper ter wereld’
Sluiten