Mark Hofman
Mark Hofman Tech 9 aug 2019

Huawei onthult eindelijk HarmonyOS: het Chinese antwoord op Android

Huawei heeft vanmorgen hun jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie officieel geopend en deed dat met heel groot nieuws. De Chinese techgigant heeft met Android een onzekere toekomst door  problemen met de Verenigde Staten en komt met een eigen besturingssysteem. Maak kennis met HarmonyOS!

Huawei onthult eindelijk HarmonyOS

Huawei heeft het de laatste tijd niet onder stoelen of banken geschoven: het is bezig met het ontwikkelen van een eigen besturingssysteem. Onlogisch is deze zet alles behalve, gezien het feit dat de Chinese techgigant eerder dit jaar diep in de problemen zat. Het was het resultaat van een handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Amerikaanse bedrijven mochten niet meer samenwerken met Huawei, waardoor de toekomst van Android op de smartphones van de producent onzeker was. Sindsdien roept de techgigant al dat het druk bezig is met het ontwikkelen van een eigen besturingssysteem. Een systeem waar we vandaag officieel kennis mee kunnen maken.

HarmonyOS, eerder bekend als HongmengOS, is het nieuwe open-source platform van Huawei en het Chinese antwoord op Android. Het systeem ondersteunt smartphones, smart speakers, computers, smartwatches, wireless earbuds, auto’s en tablets. Uiteraard waren er, sinds de bekendmaking van het project, vragen over de apps die te vinden zijn op dit systeem. Huawei kondigde gisteren aan dat de gebruiker zich daar geen zorgen over hoeft te maken, gezien het feit dat Android apps ondersteund worden door HarmonyOS. Daarbij zullen ook HTML5 en Linux applicaties op het besturingssysteem te vinden zijn. Althans, in de toekomst dan. Huawei CEO Richard Yu zei hierover:

“HTML5, Linux en Android Apps: ze zullen in de toekomst allemaal kunnen draaien op ons eigen besturingssysteem”

Ook Kotlin, Java, Javacript, C en C++ zullen ondersteund worden door Harmony.

Huawei HarmonyOS antwoord op Android
Huawei smartphone met Android Bron: Barna Kovács

Direct afstand van Android?

De grote vraag is alleen: gaat Huawei direct over op HarmonyOS en laat het bedrijf Android links liggen? Het antwoord op die vraag is nee. Gisteravond maakte de CEO van Huawei bekend dat HarmonyOS in de komende drie jaar geoptimaliseerd en uitgerold gaat worden voor heel veel producten van het merk. Het plan is dus om op de lange termijn over te gaan op Harmony, maar op de korte termijn nog afhankelijk te blijven van Android.

Zal de samenwerking met Google, de maker van Android, dan ook tot een einde komen in de toekomst? Volgens Richard Yu niet. Tijdens de presentatie liet de man weten dat HarmonyOS klaar is om op ieder moment Android te kunnen vervangen op smartphones wanneer dat nodig is. Maar het bedrijf zal blijven plakken aan Google’s platform.

“Als we Android in de toekomst niet meer kunnen gebruiken, dan schakelen we direct over op HarmonyOS. De migratie naar het nieuwe platform is niet zo moeilijk”

Het eerste product van Huawei met HarmonyOS wordt morgen (10 augustus) gelanceerd in China. Het gaat om de Honor Vision TV. Wanneer de eerste smartphone met het besturingssysteem op de markt verschijnt is nog onbekend.

Reageer op artikel:
Huawei onthult eindelijk HarmonyOS: het Chinese antwoord op Android
Sluiten