Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 7 mrt 2019

Kogel door de kerk: Huawei klaagt de Verenigde Staten aan

Huawei en de Verenigde Staten gaan alles behalve lekker met elkaar. In de afgelopen tijd zijn de spanningen tussen de twee opgelopen met als resultaat dat de producten van de Chinese techgigant niet te koop zijn in het land van Trump. Volgens de president, en zijn regering, vormen deze namelijk een aanzienlijke bedreiging voor de internationale veiligheid. Huawei is het daar, op z’n zachts gezegd, niet mee eens en klaagt de Verenigde Staten aan. 

Huawei klaagt Verenigde Staten aan

Huawei weet zijn weg ontzettend snel te vinden in de smartphone-markt. Alleen in Europa al heeft het zichzelf het afgelopen jaar ontzettend goed op de kaart gezet en is het op dit moment het op een na best verkopende smartphone-merk van de markt. Echter krijgt Huawei het niet voor elkaar om overal ter wereld stappen te maken, omdat het volledig in kreukels ligt met de Verenigde Staten. Het land verdenkt het bedrijf er namelijk van dat het gebruik maakt van spionage-software, waardoor het als een serieuze dreiging voor de internationale veiligheid wordt gezien. Frustraties over en weer die inmiddels zo hoog opgelopen zijn, dat Huawei het land nu aanklaagt.

Huawei is het niet eens met de manier waarop het behandelt wordt door Amerika. De smartphones van het bedrijf zijn verboden voor federale overheidsinstellingen, waardoor deze geen producten van het merk kunnen kopen. Dit heeft alles te maken met het feit dat de regering de Chinese techgigant verdenkt van spionage. Om hier achter te komen heeft de VS aanzienlijk wat stappen ondernomen, die volgens het bedrijf niet door de beugel kunnen. Zo zou de regering ingebroken hebben op de servers om op die manier e-mails te stelen.

Daarnaast is Huawei van mening dat de VS de grondwet niet naleeft, door het bedrijf te weren zonder proces of veroordeling. Amerikaanse consumenten hebben recht op eerlijke marktwerking en dat wordt door de maatregelen ondermijnd. Iets wat de CEO van de producent laat weten tijdens een persconferentie in Shenzhen.

Huawei oprichter Ren Zhengfei ontkent spionage

Langer spanningen

Uiteraard zijn er al langer spanningen tussen de twee partijen. De Verenigde Staten is zo zeker van zijn zaak, dat het om de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou vroeg. Het ministerie verdenkt de dame ervan de Amerikaanse sancties tegen Iran omzeild te hebben. Echter blijft het daar niet bij. Het bedrijf wordt er ook van verdacht om industriële geheimen van T-Mobile ontfutseld te hebben. Het resultaat was een aanhouding van Wanzhou in Vancouver.

De strijd tussen de Verenigde Staten en Huawei is een resultaat van de spanningen tussen het eerste land en China. Op dit moment is er een heuse handelsoorlog gaande, wat ervoor zorgt dat de samenwerking alles behalve soepel verloopt. Het verhaal tussen Huawei en de VS krijgt zonder twijfel nog een staartje.

Reageer op artikel:
Kogel door de kerk: Huawei klaagt de Verenigde Staten aan
Sluiten