Huawei klaagt Amerikaanse communicatiewaakhond aan voor de ban van Trump
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2F2017-02-28-16.07.41.jpg)
De Chinese fabrikant Huawei sleept de Amerikaanse communicatiewaakhond FCC voor de rechter vanwege een ongrondwettige ban die ervoor zorgt dat Amerikaanse providers geen subsidies mogen gebruiken voor het aanschaffen van apparatuur van Huawei en ZTE.
Amerikaanse providers krijgen via de Universal Service Fund geld voor de aanschaf van apparatuur waarmee communicatie-infrastructuur opgezet kan worden. In dat potje zit 8,5 miljard dollar. De Chinese fabrikant vraagt nu aan de rechter of het besluit van de FCC teruggedraaid kan worden.
Huawei is goedkoper en betrouwbaar
Vooral de kleinere providers kopen vaak van Huawei of ZTE, omdat die bedrijven goedkoper en betrouwbaar zijn. Reuters schrijft nu dat die providers Nokia en Ericsson overwegen, ook al zijn hun producten veel duurder. Een woordvoerder van Huawei laat weten dat de FCC buiten zijn boekje gaat en ongrondwettelijk opereert.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F08%2FANP-73717640.jpg)
De reden voor de ban heeft te maken met het idee dat de fabrikant een nationaal risico vormt voor de veiligheid van Amerikanen. Echter, de communicatiewaakhond zou hier helemaal geen bewijs voor hebben aangedragen, waardoor het besluit nu als oneerlijk ervaren wordt.
Verder zou de FCC verschillende berichten van Huawei genegeerd hebben over het belang van zijn apparatuur en de manier waarop het verschillende, landelijke gebieden gaat treffen.
Gevaar voor de veiligheid
In 2012 werden zowel Huawei als ZTE geïdentificeerd als potentiële gevaren voor de nationale veiligheid van Amerikanen. Sindsdien zijn er verschillende maatregelen tegen ‘die Chinese bedrijven’ getroffen om te voorkomen dat er zaken gedaan kunnen worden. Het aantal acties tegen de fabrikanten is in de afgelopen maanden alleen maar toegenomen, dus vreemd is het niet dat er teruggevochten wordt.
Ondertussen staat Huawei nog steeds op een zwarte handelslijst, waardoor Amerikaanse bedrijven niet zomaar zaken kunnen doen met de fabrikant. De Amerikaanse regering blijft vooralsnog tijdelijke licenties uitdelen, zodat de populaire telefoonmaker wel in staat blijft updates uit te brengen voor de smartphones die Amerikanen van het merk gebruiken.