Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Digital 30 okt 2019

Huawei zou niet via KPN spioneren volgens de AIVD

Huawei wordt er wereldwijd van beschuldigd dat het via telecomproviders zou spioneren. In Nederland zou dat via KPN gaan. De AIVD heeft daar onderzoek naar gedaan en kon daar geen bewijs voor vinden.

Dat stelt de Europese topman van Huawei Mika Lauhde. Hij heeft dat in een interview met De Volkskrant naar buiten gebracht.

Geen spionage door Huawei volgens de AIVD

Nu is het wel zo dat hij als topman van Huawei als bron een beetje gekleurd is, maar hij stelt dat de AIVD onderzoek heeft gedaan naar de beschuldigingen van spionage en volgens hem kon de AIVD niks vinden. De dienst zelf heeft als beleid dat het geen uitspraken doet over lopende onderzoeken. Ook over voltooide onderzoeken wordt over het algemeen niks naar buiten gebracht. Wat dat betreft is Lauhde dus de enige in dit verhaal die een bericht naar buiten brengt.

Huawei Mika Lauhde
Huawei-topman Mika Lauhde (Bron: John MACDOUGALL / AFP)

Het onderzoek naar Huawei werd in mei op gang gezet. Het bedrijf werd er van beschuldigd dat het zonder medeweten van KPN toegang zou kunnen krijgen tot klantgegevens van hen die bij KPN een abonnement hadden. Dat zou dan weer waardevolle informatie kunnen zijn voor eventuele Chinese spionnen. Het is een verhaal dat ook in de Verenigde Staten speelt, met als gevolg dat Huawei geen toegang meer zou krijgen tot de diensten van Google. Daardoor heeft het Chinese bedrijf nu zijn eigen besturingssysteem moeten maken in plaats van gebruik te maken van Android.

In Nederland is apparatuur van Huawei nog niet verboden, waar in de Verenigde Staten wel over wordt gesproken. Wel zijn er als gevolg van deze verhalen strengere eisen gesteld waar providers aan moeten voldoen om gebruik te maken van de 5G netwerken. Wat die eisen precies inhouden, dat is nog niet bekend en zou binnenkort worden onthuld. Maar het onderzoek naar spionage naar Huawei in Nederland door de AIVD zou dus niks hebben opgeleverd. Wil je meer lezen over alles omtrent Huawei? Kijk dan hier.

Reageer op artikel:
Huawei zou niet via KPN spioneren volgens de AIVD
Sluiten