Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Tech 24 jun 2019

Huawei lanceert drie nieuwe Android-telefoons ondanks ban

Het Chinese Huawei heeft deze week drie nieuwe Android-telefoons aangekondigd. Het zijn roerige tijden voor de telefoonfabrikant, die door handelsbeperkingen met de Verenigde Staten een grote klap krijgt te verwerken. Desondanks zijn de nieuwe smartphones met Google’s Android uitgerust.

Het nieuw aangekondigde model is de Huawei Nova 5, die ook in de uitvoeringen Nova 5 Pro en Nova 5i beschikbaar komt. Geheel volgens de verwachtingen bevat de Nova-serie opnieuw een betaalbaar vlaggenschip en een goedkopere variant.

Huawei Nova 5

Huawei Nova 5 Pro en Huawei Nova 5i

Een verschil met de eerdere Nova-series, waarvan de Nova 4 nog maar een half jaar geleden is gelanceerd, is dat er geen twee maar drie telefoons zijn aangekondigd. Daarbij verschillen de Nova 5 en de Nova 5 Pro nauwelijks van elkaar. Het enige verschil is de processor: de Nova 5 is de eerste telefoon met een Kirin 810-soc onder de motorkap. De Nova 5 Pro moet het doen met de Kirin 980-soc, die momenteel ook in de vlaggenschiptoestellen van Huawei te vinden is.

De Huawei Nova 5i is als midrange-toestel het meest betaalbare model van de drie. Het is dan ook in feite een Huawei P20 Lite, maar dan in een nieuw jasje gestoken, volgens Gizmochina. De telefoons beschikken verder over een OLED-scherm van 6,39-inch waarin de vingerafdruksensor verwerkt is, en vier camera’s op de achterkant met een resolutie van 16 en 48 megapixels. Huawei heeft de ‘notch’ in deze toestellen niet geprobeerd weg te werken. De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend.

Onzekere toekomst

De aangekondigde telefoons zijn uitgerust met Android 9.0 Pie, maar het is nog de vraag óf en hoe lang de toestellen updates van Google ontvangen. Door de handelsbeperkingen die de Verenigde Staten rondom Huawei heeft opgelegd, is het voor Google binnenkort niet meer toegestaan om Android-updates aan de Chinese toestellen te verstrekken. Ook mogen Amerikaanse bedrijven geen handel drijven met het bedrijf, wat voor Huawei een enorme klap betekent. Het bedrijf zou inmiddels werken aan een eigen Android-alternatief.

Het Chinese Huawei verkeert door deze handelsbeperkingen in onzekere tijden. De restricties zorgen nu al voor dalende inkomsten. In een vermoedelijke poging deze wat op te krikken, kregen verschillende Huawei-gebruikers onlangs advertenties te zien op hun lock screen. Later liet het bedrijf weten dat het een fout was.

Het is dus ook nog onduidelijk in hoeverre dit nieuwe model in aanmerking komt voor Android Q. Donderdag publiceerde Huawei een overzicht van telefoons die getest worden met het nieuwe besturingssysteem. Daar staan de Nova 5-toestellen (nog) niet tussen.

Reageer op artikel:
Huawei lanceert drie nieuwe Android-telefoons ondanks ban
Sluiten