Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 19/08/2019

[UPDATE] Verlenging Huawei-licentie VS: Trump wil (toch) zaken doen

Dat Huawei, door een ban in de Verenigde Staten, het een paar maanden geleden benauwd kreeg mag duidelijk zijn. Gelukkig wist een tijdelijke licentie van drie maanden ervoor te zorgen dat samenwerkingen met o.a. Google en Microsoft niet direct hoefde te stoppen. Deze licentie verloopt vandaag en de vraag is nog maar wat er gaat gebeuren. Volgens ingewijden is de VS klaar om te verlengen, maar President Donald Trump denkt daar toch echt anders over.

[UPDATE 14:35] Het is zojuist bekend geworden dat de handelslicentie van Huawei met 90 dagen is verlengd door de United States Department of Commerce. Of Donald Trump van gedachte veranderd is of nog steeds achter zijn standpunt staat, is op dit moment nog niet bekend.

Huawei nog eens 90 dagen handelen in de Verenigde Staten?

De Verenigde Staten zou de handelslicentie van Huawei, naar verwachting, met nog eens 90 dagen willen verlengen. Dat liet persbureau Reuters afgelopen vrijdag, naar aanleiding van informatie van twee ingewijden, weten. Vandaag (19 augustus 2019) loopt deze desbetreffende licentie af en weten we nog niet wat er precies gaat gebeuren. Waar een verlenging volgens de berichtgeving van vrijdag nog op tafel lag, heeft de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen zondag nog een heel ander geluid naar buiten gebracht.

Trump wil geen zaken doen

Afgelopen zondag deed Donald Trump, tegenover een aantal verslaggevers, een opvallende uitspraak. Waar begin dat weekend het idee gewekt werd dat de licentie van Huawei verlengd zou worden en er al een beslissing gemaakt zou zijn, lijkt dat zeker niet het geval te zijn. Sterker nog: Donald Trump lijkt de deur, die eerder op een kier stond, stukje bij beetje dicht te gooien. De president zei het volgende:

“Ik wil helemaal geen zaken doen, want het is een bedreiging voor de nationale veiligheid. We zullen zien wat er gaat gebeuren, ik maak morgen een beslissing.”

Vandaag zal de Amerikaanse president dus het hoge woord naar buiten brengen. Verlengt de VS de tijdelijke licentie van Huawei, dan kan het Chinese bedrijf nog net zo gelimiteerd aan de slag gaan zoals de afgelopen maanden. Wordt de licentie niet verlengd, dan is er wel degelijk een groot probleem voor Huawei.

Donald Trump USA
Donald Trump (Afbeelding: Nicholas Kamm / AFP)

Huawei dekt zichzelf in

En het zijn dit soort onzekere, en vooral onvoorspelbare, situaties die ervoor zorgen dat Huawei de touwtjes in handen neemt. De Chinese producent kondigde vorige week hun eigen besturingsysteem aan. Het alternatief voor Android, uit handen van de producent, zal de naam Harmony OS krijgen en moet langzaam maar zeker uitrollen op de producten van de Chinese techgigant. Dat houdt dus in dat het systeem niet alleen op smartphones, maar ook op Tablets en laptops te vinden zal zijn.

Daarbij kwam vorige week ook het nieuws naar buiten dat Huawei bezig zou zijn aan een eigen variant van Google Maps. Het zou gaan om een applicatie genaamd Map Kit, dat simpelweg niet voor de consument te gebruiken zou zijn.

Ben je benieuwd waar al deze maatregelen een spanningen vandaan komen? Check dan zeker even dit artikel, waarin we je alles uitleggen!

Reageer op artikel:
[UPDATE] Verlenging Huawei-licentie VS: Trump wil (toch) zaken doen
Sluiten