Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 18 oktober 2018

Huawei Mate 20 preview: goedkoop of duurkoop?

Huawei maakte deze week de nieuwe Mate 20-serie bekend. Als aanvulling op de al bestaande Mate 20 Lite kwamen er maar liefst vier high-end smartphones uit de hoge hoed: de Mate 20, Mate 20 Pro, Mate 20 X en Mate 20 RS Porsche Design. In deze Huawei Mate 20 preview zie je alles over de goedkoopste van het stel.

Triple Leica camera

Net als de Huawei P20 Pro van begin dit jaar, heeft de Mate 20 een Triple Leica camera op de achterkant. Drie lenzen die in samenwerking met het bekende cameramerk gemaakt zijn en een ongekende hoeveelheid flexibiliteit bieden. Er is een gewone 12-megapixelcamera, een 16-megapixel groothoekcamera en een 8-megapixel zoomcamera. Zo kun je dus op drie zoomniveau’s werken. Bovendien heeft Huawei heel wat slimme software in de camera gestopt, waardoor er bijvoorbeeld een indrukwekkende nachtmodus en een super macro modus beschikbaar is.

Huawei Mate 20 preview camera

Kwalitatief ziet het er allemaal netjes uit, hoewel ik de camera nog niet lang genoeg heb kunnen proberen om daar een definitief oordeel over te vellen. Hoe dan ook: met de P20-serie heeft Huawei laten zien uitstekende camera’s te kunnen maken. Ik verwacht dat deze Mate 20 minstens net zo goed is als de P20, maar dan met die extra flexibiliteit van 3 lenzen.

Sneller dan ooit

De tweede grote upgrade in de Mate 20 is zijn snelheid. Onder de motorkap ligt een gloednieuwe chip: de Kirin 980. Voor het eerst in een Androidtelefoon wordt gebruik gemaakt van een chip die ‘gebakken’ is op 7 nanometer. Dat komt erop neer dat de kleinste details van deze chip ongekend klein zijn, wat zorgt voor extra snelheid en efficiëntie. Het zal je niet verbazen dat de Mate 20 razendsnel werkt. Overigens wordt de 8-kernige 2,6GHz-chip aangevuld door 4GB werkgeheugen, wat voldoende is maar ook niet super ruim. De accucapaciteit van 4000mAh is dat trouwens wel.

Huawei Mate 20 preview design

Zoals gezegd werkt de Mate 20 in de praktijk ontzettend snel, wat volgens Huawei ook te maken heeft met een aantal AI-verbeteringen in de software. Ik moet zeggen dat ik niet erg onder de indruk ben van het hele AI-verhaal, maar dat geldt voor eigenlijk alle smartphones van dit jaar. Verder is de software van de Mate 20 zoals we gewend zijn van Huawei: een beetje druk maar heel erg uitgebreid. Het gaat om de EMUI 9 bovenop Android 9 Pie.

Opvallend veel verschillen

De Huawei Mate 20 is het goedkopere broertje van de Mate 20 Pro, waarvan ik al eerder een preview maakte. Hoewel de twee familie van elkaar zijn, hebben ze eigenlijk opvallend veel verschillen. Ten eerste is de Mate 20 groter met zijn 6,5-inch scherm, dat is 6,4 inch in de Mate 20 Pro. De lagere full HD+ resolutie zorgt er bovendien voor dat de scherpte van het scherm een beetje te wensen overlaat.

Als je per se een audiojack wilt moet je bij de Mate 20 zijn

De Mate 20 heeft zijn vingerafdrukscanner op de achterkant zitten, bij de Mate 20 Pro is die in het scherm verwerkt. Waar de Mate 20 Pro een vrij grote notch met geavanceerde gezichtsherkenning heeft, heeft de Mate 20 een kleine dew drop notch met alleen een camera erin. Zo kennen de twee nog de nodige verschillen, waar ik in de onderstaande video dieper op inga.

Conclusie: goedkoop is duurkoop

De Huawei Mate 20 komt op 2 november in de Nederlandse winkels voor een prijs van €799. Dat is niet niks, maar voor een moderne high-end smartphone helaas ook geen grote verrassing. Op zichzelf is de Mate 20 voor dat geld een prima smartphone. Hij is snel, heeft drie indrukwekkende camera’s, een grote batterij en een mooi ontwerp. Én hij heeft een audiojack; iets dat toch steeds meer begint te verdwijnen. Zo ook bij de Mate 20 Pro.

Huawei Mate 20 preview design

Toch is die Mate 20 Pro wat mij betreft duidelijk de beste keuze als je een high-end toestel van Huawei wilt dit najaar. Hij is mooier, is beter waterdicht, heeft een betere camera, een betere accu, een beter scherm, draadloos laden en ga zo nog maar even door. Kost je wel €200 extra, maar laten we eerlijk zijn: als je toch al zo veel geld aan een smartphone uitgeeft kunnen die tweehonderd euro voor een significant setje upgrades er ook nog wel bij. Als je per se een audiojack wilt moet je bij de Mate 20 zijn, maar als dat niet zo belangrijk is zou ik je toch de Pro aanraden.

Reageer op artikel:
Huawei Mate 20 preview: goedkoop of duurkoop?
Sluiten