Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 16 okt 2018

Huawei Mate 20 Pro preview: innovatief cameramonster

Zoals ieder najaar heeft Huawei weer een nieuwe topsmartphone klaarstaan. De Mate 20 Pro borduurt voort op de succesvolle P20 Pro, draagt een ‘premium’ prijskaartje en heeft meer features dan ooit. Is hij zijn hoge prijs waard? In deze Huawei Mate 20 Pro preview beantwoorden we die vraag.

Camera centraal

Wie de Mate 20 Pro bekijkt zal het direct zien: de camera staat bij deze smartphone centraal. Niet zo gek ook, want Huawei maakte eerder dit jaar goede sier met de camera van zijn P20-lijn. Net als de P20 Pro heeft de Mate 20 Pro drie camera’s; samen met de flitser verwerkt tot een flink vierkant blok. Ziet er wat mij betreft een beetje lomp uit, maar de camera’s zelf hebben wel een upgrade gekregen.

Huawei Mate 20 Pro preview design

De hoofdcamera is nog steeds een 40-megapixel exemplaar dat, voor zover ik dat nu kan beoordelen, uitstekende resultaten neerzet. De 8-megapixelcamera met 3x zoom die we van de P20 Pro kennen is nog steeds aanwezig en wordt nu geflankeerd door een groothoeklens. Een speciale macromodus rondt het geheel af en zorgt ervoor dat de camera van de Mate 20 Pro ongekend flexibel is.

Huawei heeft zichzelf overtroffen in hardwarematige extra’s

Los van die wel erg grote camera is het ontwerp van de Mate 20 Pro erg netjes. Hij is van glas en aluminium, is waterdicht, heeft een 6,4-inch amoledscherm met licht gebogen randen en een flinke notch. Dat laatste is natuurlijk een beetje smaakgevoelig, maar in ieder geval zit er een prima gezichtsherkenningsfunctie in verwerkt. Het enige dat echt mist is een audiojack, die de ‘gewone’ Mate 20 vreemd genoeg wel heeft.

Huawei Mate 20 Pro camera

Slimme snufjes

Hoewel het gebrek aan een audiojack erg jammer is, heeft Huawei zichzelf verder overtroffen in hardwarematige extra’s van de Mate 20 Pro. Hij heeft een infrarood-blaster waardoor je hem als afstandsbediening kan gebruiken, slikt twee simkaarten en kan met een geheugenkaart overweg. Helaas is dat geen standaard microsd-kaart, maar een speciale NM-kaart. Een geheugenkaart in de vorm van een nanosim, die je in de tweede nanosim-slot kunt stoppen.

Huawei Mate 20 Pro preview design

heeft een goed verborgen vingerafdrukscanner. Die zit namelijk in het scherm, wat een first is voor de Nederlandse markt. Je moet je vinger op een bepaalde plek houden en het werkt wat minder snel dan een traditionele vingerafdrukscanner, maar werkt wel consistent. Een leuke toevoeging die ervoor zorgt dat het ontwerp zelf nog strakker kan.

Huawei Mate 20 Pro videoreview

Een andere mooi extra is de draadloze laadfunctie. Niet zozeer het feit dat je de Mate 20 Pro zelf draadloos kunt opladen; dat kan met de meeste high-end smartphones. Het bijzondere aan de Mate 20 Pro is dat je er ook andere smartphones mee kunt opladen. Met een simpele druk op de knop in de instellingen kun je het toestel omtoveren tot een draadloze powerbank.

Snel en efficiënt

Bovendien hoef je niet echt bang te zijn dat het toestel dan te snel leeg is. De accucapaciteit is met zijn 4200mAh namelijk gigantisch. Hoe dat zich in de praktijk vertaalt kan ik nog niet zeggen, maar ik heb goede hoop dat de Mate 20 Pro het erg lang vol zal houden.

Alles lijkt instant te gebeuren op de Mate 20 Pro

Aan de ene kant heeft dat met de uitstekende reputatie van Huawei op dat vlak te maken, aan de andere kant met de nieuwe chipset van de Mate 20 Pro. Die Kirin 980-chipset is namelijk – voor het eerst in een smartphone – gebakken op 7 nanometer. Dat betekent dat de kleinste details in de chip ontzettende klein zijn, wat zorgt voor minder energieverlies én een snellere werking. En snel is ‘ie. Alles lijkt instant te gebeuren op de Mate 20 Pro en dat is erg prettig, hoewel de verschillen op dat vlak tegenwoordig natuurlijk klein zijn.

Huawei Mate 20 Pro notch

Die snelheid moet nog eens geholpen worden door artificial intelligence, zoals het hoort tegenwoordig. De chipset heeft een zogenaamde Dual NPU, een speciale AI-chip. Ik moet zeggen dat ik nog steeds weinig van het hele AI-verhaal merk, maar mocht je een app gebruiken die AI-functies gebruikt dan is de hardware van de Mate 20 Pro er in ieder geval meer dan klaar voor.

Pie hoort erbij

Softwarematig doet Huawei weinig bijzonders met zijn nieuwe paradepaardje. Zoals altijd draait de Mate 20 Pro op de Emotion UI, dit keer gebaseerd op Android 9.0 Pie. Dat betekent dat de smartphone goed up-to-date is en bovendien lijkt Huawei langzaam zijn leven te beteren op het gebied van updates. Top dus!

Huawei Mate 20 Pro preview design

De software zelf is zoals we ‘m kennen van Huawei. Een beetje druk, wat agressief met het managen van achtergrondprocessen, maar wel heel erg uitgebreid. Er is een uitgebreide telefoonbeheerder aanwezig en het toestel heeft allerlei handige functies.

Conclusie: premium alleskunner

Uiteindelijk kan ik alleen maar concluderen dat de Huawei Mate 20 Pro een uitstekende smartphone is die weinig gebreken lijkt te hebben. Een prachtig waterdicht ontwerp, een uitgebreide camera en een grote hoeveelheid handige snufjes maken dit toestel met gemak tot een van de besten op de markt. Een paar kleine missers zoals de ontbrekende audiojack en de software die niet voor iedereen weggelegd is kan ik wel door de vingers zien.

Huawei Mate 20 Pro design

Het enige échte nadeel: de prijs. Met zijn €999 gaat de Mate 20 Pro toestellen als de Samsung Galaxy Note 9 en Apple iPhone Xs achterna. En hoewel het toestel zéker niet onderdoet voor die toestellen, is het de vraag of die €999 überhaupt te rechtvaardigen is voor een smartphone.

Reageer op artikel:
Huawei Mate 20 Pro preview: innovatief cameramonster
Sluiten