Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Smartphones 29 augustus 2019

Huawei Mate 30 mag geen gebruik maken van Google-diensten en apps

Kun je niet meer zonder Maps, Gmail, Drive en alle andere diensten van Google, dan gaat de Huawei Mate 30 niet je volgende smartphone worden. Het toestel mag namelijk geen gebruik maken van de Google-diensten. Dat liet de zoekgigant zelf weten tegenover Reuters. Zo worden de gevolgen van het handelsverbod tussen Amerikaanse bedrijven en de Chinese smartphoneproducent steeds groter.

Het getouwtrek tussen Amerika en China loopt al een tijdje en onlangs werd het definitieve verbod met 90 dagen uitgesteld. Dat heeft alleen geen gevolgen voor de Huawei Mate 30 die naar alle waarschijnlijkheid op 18 september onthuld gaat worden. De verlening van de handelslicentie geldt namelijk alleen voor bestaande producten. Omdat de Mate 30 nog niet officieel aangekondigd is, komt het toestel dus niet in aanmerking voor de diensten van Google.

Geen Google-diensten voor nieuwe smartphones

Dat betekent dus dat Maps, Gmail, Drive, de Google Play Store en andere diensten niet te vinden zullen zijn op de Huawei Mate 30. De kans dat het toestel gaat draaien op Android is overigens wel aanwezig. Het besturingssysteem is als opensource-software te downloaden. Hiervoor hoeft Huawei geen contact te hebben met Google en valt dus buiten het handelsverbod.

Toestellen die al bij Google gemeld waren voor het handelsverbod in ging, mogen wel gewoon gebruik maken van de diensten van de zoekgigant. Er zullen dus nog wel toestellen van Huawei (en de bijbehorende zustermerken) verschijnen met de diensten van Google, maar dat zullen er in de toekomst steeds minder worden. Tenzij de Amerikaanse overheid tot de conclusie komt dat Huawei zich niet schuldig maakt aan spionage en het verbod weer opheft, want dat is waarom het handelsverbod in mei is ingesteld.

Huawei bereidt zich voor op Google-loze toekomst

Huawei zelf heeft nog niet gereageerd op wat Google te zeggen had tegen Reuters. Dat betekent niet dat de Chinese fabrikant stil zit, want er wordt bij Huawei hard gewerkt aan een eigen besturingssysteem genaamd Harmony OS.

Ondanks het gebrek aan Google-diensten is de Huawei Mate 30 mogelijk toch de moeite waard. Waarom dat is, lees je hier.

XDA Developers

Reageer op artikel:
Huawei Mate 30 mag geen gebruik maken van Google-diensten en apps
Sluiten