Krijgt de Huawei Mate 30 toch Google-ondersteuning via simpel trucje?

Dat de Huawei Mate 30 eraan zit te komen, is inmiddels wel bekend. Dat hij het zonder officiële ondersteuning van de bekende Google-diensten moet stellen ook. Maar niet getreurd: mogelijk kun je via een eenvoudige workaround toch met YouTube, Maps of Gmail aan de slag.

Althans, dat suggereert Huawei-topman Richard. Volgens Android Authority meldde Yu op de IFA aan een groep journalisten dat het bedrijf bezig is met een oplossing om de Mate 30 toch met Google-diensten te laten werken. Omdat het bedrijf de diensten niet mag meeleveren, zou je die als gebruiker zelf wel moeten installeren.

Makkelijke oplossing

Volgens Yu moet het gaan om een oplossing die “redelijk makkelijk” is voor gebruikers. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het achteraf installeren van de Google-diensten via een door Huawei meegeleverde app-store. Yu deed daar zelf geen uitspraken over, maar vertelde wel dat er veel oplossingen te bedenken zijn omdat Android een open source-systeem is.

Dat open source-karakter zorgt er ook voor dat de Mate 30 überhaupt nog op Android zal draaien. Huawei mag geen directe zaken meer doen met Google, en mag dus niet de gebruikelijke Androidversie installeren. Dankzij het eigen Harmony OS kan Huawei ervoor kiezen om Android helemaal links te laten liggen, maar die stap durft het bedrijf blijkbaar nog niet te zetten. De uitgeklede open source-versie van Android biedt daarbij uitkomst.

Huawei Mate 20 Pro uitgelicht
Huawei Mate 20 Pro Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Werk aan de winkel

Toch is er zeker nog werk aan de winkel voor Huawei. Omdat de Google-diensten niet via de reguliere weg geïnstalleerd kunnen worden zijn ook de reguliere veiligheidschecks niet mogelijk.

Voor cybercriminelen kan dat een goede ingang bieden om malware op de smartphone te krijgen. Zeker gezien Huawei qua veiligheid al onder een vergrootglas ligt, zal het bedrijf er alles aan moeten doen om te zorgen dat er geen extra veiligheidsrisico’s geïntroduceerd worden. Maar goed: als de fabrikant dat allemaal voor elkaar heeft, zou deze oplossing weleens de redding van de Mate 30 kunnen worden.

Leren variant Huawei Mate 30?

Ander nieuwtje: Huawei komt mogelijk ook met een leren Huawei Mate 30. Vorig jaar stelde de fabrikant al een leren versie van de P20 Pro voor; nu zegt Richard Yu dat er misschien een leren Mate 30 Pro komt. Zeker is dat trouwens nog niet: volgens Yu maken extra kosten en een complexere bescherming tegen water en stof de introductie van een leren smartphone lastig.

Wie alles wil weten over de Huawei Mate 30 moet nog heel even wachten: op 19 november maakt Huawei de smartphone officieel bekend. Dan volgen ook op WANT alle details over de smartphone.

Reageer op artikel:
Krijgt de Huawei Mate 30 toch Google-ondersteuning via simpel trucje?
Sluiten