Jelle van Es
Jelle van Es Smartphones 19 sep 2019

Huawei onthult de Mate 30 en Mate 30 Pro zonder Google-ondersteuning

Huawei heeft een lastig jaar achter de rug, met een Amerikaanse overheid die er voor wilde zorgen dat zij geen ondersteuning meer zouden krijgen vanuit Google. Nu is die soap een beetje een trouwtrek-geheel geworden, maar weerhoudt het bedrijf er niet van om naar de toekomst te kijken. Een toekomst waarbij de Huawei Mate 30 en de Huawei Mate 30 Pro een belangrijke rol gaan spelen. Deze nieuwe smartphones zijn vandaag door het bedrijf officieel aangekondigd. De grote vraag is overigens nog wel of hij ook in Nederland uitkomt, maar dat terzijde.

Maak kennis met de Huawei Mate 30 en de Mate 30 Pro

Goed, de Huawei Mate 30 en de Mate 30 Pro wordt dus niet geleverd met Android of met Google-apps geïnstalleerd. In plaats daarvan draait het op een eigen systeem genaamd de EMUI 10 (wat moet lijken op Android), die geleverd wordt met Huawei Mobile Services (HMS) Core. Daarop vind je overigens al 45.000 apps, dus volgens Huawei moet je gewoon kunnen doen wat je ook op Android doet. Hoe dat in de praktijk gaat werken, dat moeten we nog zien.

Kijken we naar de Huawei Mate 30 en de Mate 30 Pro, dan zien we een Leica-camera op de achterkant met een Halo ring design. De Mate 30 doet het met een 40-megapixel hoofdcamera met een f/1.8 aperturem een ultra wide-angle 16-megapixel f/2.2 camera en ook nog een 8-megapixel telephoto camera met een laser focus sensor. De Mate 30 Pro verhoogt de resolutie van de ultra wide-angle camera naar de 40 megapixels en verruilt de laser focus sensor met een 3D depth sensor. Naast het maken van mooie foto’s kun je er ook in 4K met 60fps mee filmen en is slow-motion mogelijk tot 7690fps in 720p. Ook kun je er timelapses mee maken.

Qua scherm doet de Mate 30 met een 6.62 inch scherm en de Mate 30 Pro met een 6.53 inch scherm. Die laatste heeft echter curves aan de zijkanten en loopt zo meer door als een geheel. Daarbij zijn de fysieke knoppen om het geluid harder of zachter te zetten verwijderd en vervangen door touch-varianten. De Mate 30 heeft een batterij van 4.200mAh en de Mate 30 Pro eentje van 4.500mAh. Zij worden opgeladen met 40W wanneer je ze aan de kabel hangt en 27W wanneer je het draadloos doet. Daardoor gaat opladen als het goed is snel.

Qua kleuren heeft de Huawei Mate 30 Pro zes kleuren om uit te kiezen. Het gaat om zilver, groen, paars, zwart en twee leren opties in de vorm van groen en oranje. De Mate 30 krijgt daarnaast ook een Porsche Design in de vorm van een zwarte of een rode kleur.

De beide telefoons draaien op Huawei’s eigen Kirin 990 chip, die komt met een ingebouwde 5G-modem. Zodoende komt er ook een 5G-versie van de Mate 30 Pro. Verder kun je de telefoons unlocken met een in-display fingerprint sensor en een face unlock-mogelijkheid. Tot slot is er nog iets bekend gemaakt over de prijzen en de verschillende modellen. De goedkoopste versie is de Mate 30 met 8GB aan RAM 128 GB opslag. Deze gaat een adviesprijs van 799 euro krijgen. De Mate 30 Pro begint bij een opslag van 256 GB met 8 GB RAM voor 1099 euro vooreen 4G-model en 1199 euro voor een 5G-model. Tot slot heb je nog de Porsche Design Edition welke met 12 GB Ram en 512 GB opslagruimte komt voor een prijs van 2095 euro. Wanneer de telefoons uitkomen, dat is nog niet bekend.

Huawei Mate 30 Pro
Porsche Design (Bron: Huawei)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huawei onthult de Mate 30 en Mate 30 Pro zonder Google-ondersteuning
Sluiten