Huawei Mate 30 serie niet verkrijgbaar in Nederland?

Huawei gaat morgen, in München, de gloednieuwe Huawei Mate 30 serie aankondigen. Alle ogen zijn gericht op hoe de Chinese producent anticipeert op de problemen die de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China hebben veroorzaakt. Zo kan de gehele vlaggenschip serie bijvoorbeeld niet beschikken over de diensten en applicaties van Google.

Maar waar de meerderheid zich de afgelopen tijd heeft gericht op de problemen, keken de mensen van de Nederlandse website LetsGoDigital de andere kant op. Is de smartphone, zonder de diensten van Google, wel interessant genoeg voor de Europese markt? Twee bronnen binnen Huawei melden dat het bedrijf deze vraag ook heeft en het nieuwe vlaggenschip in slechts een beperkt aantal Europese landen zal verschijnen.

Huawei Mate 30 serie zonder Google-apps

Eind augustus kwamen we er al achter dat Google niet de licenties had om het nieuwe vlaggenschip van Huawei te voorzien van Google-applicaties. Iets dat vervolgens, tegenover de Australische website Ausdroid, ook nog eens bevestigd werd door Dr Wang Chenglu (President consumer software Huawei). Dit zou niet alleen betekenen dat we applicaties als Google Maps moeten missen op de Huawei Mate 30 toestellen, maar ook dat er geen toegang is tot de Google Play Store. En laten we eerlijk zijn: dat is een vrij essentieel deel van je smartphone.

Maar waar Huawei zich in China weinig zorgen hoeft te maken, heeft het bedrijf wel degelijk vraagtekens bij Europa. In China zijn er op dit moment al veel applicaties van Google verboden, wat simpelweg resulteert in het feit dat er alternatieven genoeg zijn. Maar dat is in Europa dus niet het geval en moet het bedrijf met een andere oplossing komen. En die oplossing komt misschien niet helemaal goed uit voor fans van Huawei in Centraal Europa.

Huawei Mate 30 serie Europa
Uitnodiging launch-event Huawei Mate 30 serie (Bron: Huawei)

Vlaggenschip beperkt beschikbaar in Centraal Europa

Zoals eerder vermeld heeft de Nederlandse website LetsGoDigital van een bron binnen Huawei vernomen dat het toestel niet, of zeer beperkt, verkrijgbaar zal zijn in Centraal Europa. De Chinese techgigant verdeeld Europa altijd in twee delen: Oost-Europa en Centraal Europa. Wat de plannen precies zijn voor dat eerste deel is niet bekend, maar er is nu dus wel een bron die ons informatie geeft over dat laatste deel. Onder Centraal Europa vallen bijvoorbeeld landen als Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en (helaas) ook Nederland.

Gisteravond werd dit gerucht overigens bijgestaan door een tweede bron van LetsGoDigital, dat zich ook binnen Huawei bevindt. Volgens deze twee bronnen realiseert de Chinese techgigant zich maar al te goed dat een high-end smartphone zonder Google-apps en diensten, praktisch zinloos is in onze markt. Maar gezien het feit dat het nieuws van Google en Huawei slechts een maand voor de lancering naar buiten kwam, zou het best logisch kunnen zijn dat er nog wijzigingen in het plan komen.

Zo worden de beslissingen, volgens de bronnen, ad hoc genomen en lijkt de producent overuren te draaien om nog het beste te kunnen maken van de gehele situatie. Zo is er dus wel een kans dat het toestel in een beperkt aantal landen nog beschikbaar zal zijn. Maar als we heel realistisch naar de zaak kijken, en de informatie klopt, weten we een ding zeker: de lancering van de Huawei Mate 30 serie zal een stuk stroever verlopen dan de lancering van de Mate 20 serie.

Reageer op artikel:
Huawei Mate 30 serie niet verkrijgbaar in Nederland?
Sluiten