Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Smartphones 8 nov 2020

Huawei Mate 40 Pro: een echte krachtpatser met problemen

Huawei wil de high-end smartphonemarkt veroveren met de Mate 40 Pro. Maar is de telefoon een prijskaartje van 1.199 euro waard? Wij zoeken het uit.

Huawei brengt jaarlijks verschillende versies uit van de Mate Pro. Inmiddels zijn we aangekomen bij de Mate 40 Pro. Het meest opvallende aan dit toestel is de achterkant. Met vier Leica-camera’s zet het Chinese merk flink in op de fotografie. Daarnaast beschikt de smartphone over de 5nm Kirin 9000 5g SoC-processor, wat een van de snelste in de markt is.

Hardware van de Huawei Mate 40 Pro

De Huawei Mate 40 Pro heeft een 6,67 inch flexibel Oled-scherm. Waar veel smartphones teruggaan naar platte schermen, blijft de fabrikant kiezen voor een beeldscherm met gebogen randen. Aan de achterkant vallen meteen de camera’s op waarbij het design een beetje lijkt op een omgekeerde klassieke iPod.

Hoewel het toestel vrij groot is, ligt het prima in de hand. Met een gewicht van 212 gram is die bijvoorbeeld iets lichter dan de iPhone 12 Pro Max, maar tegelijkertijd is die wel wat dikker.

Beeldscherm

Zoals gezegd maakt het beeldscherm gebruik van gebogen randen. Net zoals bij andere telefoons met deze feature kan het ervoor zorgen dat teksten soms vervormen. Bovendien is het af en toe lastig om te typen aangezien je toetsen niet goed kunt aanraken.

De kwaliteit van het beeldscherm is echter uitstekend. Met een Oled-HDR10 scherm en 90Hz verversingssnelheid heb je echt geweldig beeld. Series en films kijken doe je dan ook met plezier op deze telefoons. Ook de weergave van foto’s springt eruit. Met een 456 ppi zie je het kleinste detail.

Huawei Mate 50 Pro
Het Oled-scherm van de Huawei Mate 40 Pro. (Afbeelding: Huawei)

Specs en prestaties

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung of OnePlus maakt Huawei de chip voor hun vlaggenschip helemaal zelf. Over de 5 nm Kirin 9000 5g SoC-processor zegt Huawei dan ook dat het een van de beste in de markt is. Hoewel dit pure marketingpraat lijkt, klopt het volgens ons zeker. De telefoon schakelt razendsnel tussen verschillende programma’s en ook het spelen van een grote game als Call of Duty of Fortnite verloopt heel soepel.

Software

De software is eigenlijk het enige probleem met deze telefoon. Het draait namelijk op EMUI 11, wat gebaseerd is op Android 10. Doordat Amerika Huawei boycot, kan de Mate 40 Pro geen gebruik maken van Google-diensten. De Play Store zal je dan ook op deze telefoon missen net zoals Google-apps als Gmail, Maps en de zoekmachine app.

In plaats daarvan heeft Huawei zijn eigen AppGallery waar je alle apps kunt vinden, tenminste als bedrijven die daar aanbieden. Je mist daarin echter zeer veel van de apps die je dagelijks zult gebruiken. Je vindt daar naast alle Google-apps bijvoorbeeld ook geen Netflix, Facebook, WhatsApp, Instagram en de app van je bank. Dat is dus echt een heel groot gemis voor een telefoon van deze prijsklasse.

Wat daarnaast echt irritant is, is dat wanneer je de AppGallery opent een advertentie voor een paar seconden te zien krijgt. Voor zo’n prijzig toestel is dat echt not done en zeker niet als je zoveel apps in die store mist.

Apps als WhatsApp en Netflix kun je echter toch via een omweg op het toestel gebruiken. Hiervoor moet je apk’s op het internet vinden en downloaden. Dit is echter omslachtig en je moet hopen dat je geen foute software vindt. Huawei maakt het echter wel makkelijker doordat je ze gewoon kunt vinden via Petal Search, een zoek-app van het merk op de telefoon.

Hauwei Mate 40 Pro
De camera van de Huawei Mate 40 Pro. (Afbeelding: Huawei)

Camera

Over de camera van het toestel hebben we niets meer dan lof. Foto’s en video zien er geweldig uit. Ook de nachtmodus werkt ontzettend goed, alleen is die wel wat trager dan bijvoorbeeld de iPhone 12 Pro. Aan de voorkant zitten twee camera’s waarmee je ook de perfecte selfies kunt nemen. De software voor het nemen van het perfecte kiekje is perfect. Zo ziet het bijvoorbeeld wanneer het het beeld moet aanpassen als je met meerdere mensen een selfie wil nemen.

Met recht kun je het camerasysteem met een 50 megapixel hoofdcamera, een 20 megapixel groothoeklens en een 8 megapixels telelens een van de beste (en misschien wel de beste) van de markt noemen. Ook het zoomen werkt goed en het beeld is nog steeds hartstikke scherp.

Batterij

De batterij gaat makkelijk twee dagen mee als je de telefoon intensief gebruikt. Daarnaast zit er in de verpakking een snellader waardoor je in no-time de telefoon kunt opladen als je toch zonder stroom kunt. Ook draadloos laadt de telefoon razendsnel op met een maximale capaciteit van 50W.

Huawei Mate 40 Pro
De telefoon laadt razendsnel op. (Afbeelding: Huawei)

Conclusie

De Huawei Mate 40 Pro is echt een prachtige telefoon en een van de beste die op dit moment op de markt is. Het wordt echter lastig wanneer niet alle apps aanwezig zijn en ook de Google Play Store ontbreekt. De eigen store brengt gewoon te weinig apps, hoewel Huawei zijn best doet om dit uit te breiden.

Het is dus eigenlijk een Ferrari met houten stoelen. Wil je ze toch vervangen voor een lederen exemplaren met stoelverwarming (wat in zo’n model hoort), dan moet je op zoek naar apk’s. Je blijft echter Google-apps missen en ook apps van bijvoorbeeld je bank. Iets wat je tegenwoordig wel nodig hebt om een online betaling te bevestigen. Mocht je dat allemaal toch geen probleem vinden, dan is het zeker een aanrader!

Het is echter wachten totdat Huawei weer vol Google kan gebruiken, dan kan het makkelijk de concurrentie aan met Samsung en Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Huawei Mate 40 Pro: een echte krachtpatser met problemen
Sluiten