Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Smartphones 13 januari 2020

Huawei komt met opvallende verkoopcijfers van de opvouwbare Mate X

De Huawei Mate X vliegt gemiddeld zo’n 100.000 keer per maand over de toonbank, zo laat het bedrijf volgens Android Central weten. De opvouwbare smartphone is op dit moment alleen in China te koop voor een, omgerekende en afgeronde, prijs van van €2218.

Dat is slechts een fractie van de hoeveelheid verkochte Samsung Galaxy Fold smartphones. Young Sohn van het Zuid-Koreaanse bedrijf liet eerder weten 1 miljoen units van de Fold verkocht te hebben, maar dat bleek achteraf niet te kloppen. Tijdens CES 2020 werd dat nummer gewijzigd naar de 400.000 tot 500.000 verkochte toestellen vanaf de lancering in september. Gezien het feit dat de Mate X sinds november te koop is, zal het aantal verkochte units nu op 200.000 liggen.

Huawei Mate X dit jaar in Europa?

Tijdens het Mobile World Congress 2019, in Barcelona, onthulde Huawei de opvouwbare Mate X smartphone. Naast het feit dat hij uiterst indrukwekkend was qua ontwerp, werd er destijds ook verteld dat hij vanaf juli 2019 te koop zou zijn. Tegelijkertijd onthulde Samsung de Galaxy Fold, die uitgesteld moest worden nadat er flink wat problemen waren met het toestel. Reden genoeg voor Huawei om het ook iets rustiger aan te doen. Het bedrijf lanceerde de Mate X uiteindelijk in november 2019, maar dan wel alleen in China.

Op dit moment heeft de Chinese techgigant nog niet aangekondigd wanneer we de Huawei Mate X buiten China mogen verwachten. Wel heeft Huawei voorheen geroepen dat de Mate X in het eerste kwartaal van 2020 ook in Europa beschikbaar zou zijn. Dat zou dus betekenen dat we de smartphone uiterlijk in maart 2020 kunnen verwachten.

Huawei Mate X CES 2020
Mate X als smartphone (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Twijfel over de cijfers

100.000 verkochte toestellen per maand klinkt uiteraard hartstikke goed, maar het klinkt bijna te goed. Zo vindt betrouwbare leaker Ice Universe overigens zo. Op Twitter laat het account weten dat 100.000 verkochte units per maand bijna ongeloofwaardig is. Is het niet vanwege het feit dat er minder dan duizend reacties op de smartphone te vinden zijn in de Huawei Mall, dan is het wel omdat er anno 2020 bijna niet mee aan de haal gegaan is. Zo zou de data ook niet vanuit Huawei komen, als we Ice Universe mogen geloven.

Huawei Mate X pakt het anders aan dan Galaxy Fold

De Huawei Mate X pakt de opvouwbare smartphone iets anders aan dan Samsung dat deed met de Galaxy Fold. Een helft van de smartphone klapt naar achteren, waardoor je in smartphone-modus aan twee kanten een scherm hebt. Dit is onder andere te gebruiken voor de Mirror-Mode die in de camera-applicatie van de telefoon zit verwerkt. Hierdoor kan de persoon waar een foto van genomen wordt zien hoe het plaatje er daadwerkelijk uit ziet.

Tijdens CES 2020 kregen we de kans om zelf even aan de slag te gaan met de Huawei Mate X. Onze eerste indruk van de opvouwbare smartphone is hier te vinden.

Opvouwbare smartphones de trend in 2020?

Afgelopen jaar werd verwacht dat we meer van opvouwbare smartphones te zien zouden krijgen, dan dat we uiteindelijk te zien kregen. Toch kunnen we in 2020 wel echt heel veel meer verwachten. Denk hierbij aan de opvouwbare Motorola RAZR, de nieuwe Samsung Galaxy Z Flip en de opvouwbare smartphone van Xiaomi waar we met smart op zitten te wachten.

Maar uiteraard kregen we tijdens CES 2020 ook te maken met andere producten die voorzien zijn van opvouwbare (of flexibele) schermen. Zo introduceerde Lenovo de eerste opvouwbare PC en kwam LG met een nieuwe variant op hun oprolbare televisie. Meer lezen over CES 2020, dan is dit overzicht hartstikke lekker voor je!

Reageer op artikel:
Huawei komt met opvallende verkoopcijfers van de opvouwbare Mate X
Sluiten