Dominick Vietor
Dominick Vietor Smartphones 24 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Huawei toont indrukwekkende Mate Xs zonder Google

Het Mobile World Congress 2020 mag dan wel geannuleerd zijn; Huawei greep de gelegenheid toch aan om zijn nieuwste smartphone te laten zien. Tijdens een persconferentie in Barcelona maakte Huawei de vouwbare Mate Xs bekend. Een indrukwekkende vouwbare smartphone zonder Google-apps.

De Huawei Mate Xs is de opvolger van de Huawei Mate X die in Nederland nooit uitgekomen is. De Mate Xs zal wel in Nederland uitkomen. Als je interesse hebt dan mag je alvast beginnen met sparen: de adviesprijs van de Huawei Mate Xs is €2499. Daarvoor krijg je een foldable met het scherm aan de buitenkant en indrukwekkende specificaties, maar zonder Google-apps.

Vouwt naar buiten

De Huawei Mate Xs pakt het foldable-spelletje wat anders aan dan Samsung’s Galaxy Fold of Galaxy Z Flip. Het grote scherm zit niet aan de binnenkant van het toestel, maar aan de buitenkant. Door de achterkant als het ware naar voren te vouwen transformeer je de smartphone in een 8-inch tablet.

Huawei Mate Xs dicht
Dichtgevouwen is de Huawei Mate Xs een vrij normale smartphone (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Dat betekent dat de Mate Xs in dichtgevouwen staat een vrij normale 6,6-inch smartphone is. Hij is dikker dan normaal, maar verder lijkt het een normaal toestel. Als je hem openvouwt heb je een echte tablet in handen, zonder de dikke schermranden van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Fold.

Huawei beweert dat het scherm stevig genoeg is voor dagelijks gebruik. Een speciale dubbellaagse polymeer die volgens Huawei drie keer zo duur is als goud moet het scherm beschermen. In hoeverre het scherm in de praktijk krasvrij blijft is de vraag.

Super specs

De specificaties van de Huawei Mate Xs zijn uitstekend. Hij wordt aangedreven door een Kirin 990-chipset, heeft 8GB werkgeheugen en is voorzien van een quad camera van Leica. De hoofdcamera heeft een resolutie van 40 megapixel en wordt bijgestaan door een 8-megapixel zoomlens en een 16-megapixel groothoeklens. Die camera’s gebruik je voor gewone foto’s én selfies. Omdat het scherm op de achterkant doorloopt, kun je hem ook als zoeker voor de selfiecamera gebruiken.

Huawei Mate Xs selfie
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Het scherm van de Mate Xs is een 8-inch oledpaneel met een resolutie van 2200×2480 pixels en ziet er goed uit. Als je hem openvouwt kun je een lichte bobbel zien zitten, maar het is veel minder opvallend dan bij de andere vouwbare smartphones die we gezien hebben. Dat heeft Huawei goed voor elkaar.

Play Store wordt AppGallery

Zoals inmiddels bekend is, heeft Huawei geen toegang meer tot de Google Play Store. Dat betekent dat de Mate Xs het moet doen met de Huawei AppGallery. Die eigen applicatiewinkel van Huawei is nog erg beperkt en hoewel hij wat lokale apps aanbiedt, is het aanbod niet ruim. Google-apps zoals YouTube, Maps en Gmail kun je helemaal vergeten.

Huawei Mate Xs achterkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Huawei heeft Google Play Services vervangen door HMS Core, een soort eigen applicatiekern die volgens Huawei de nodige voordelen biedt voor ontwikkelaars. Zo zijn de machine learning en foto-api’s beter en richt HMS Core zich sterk op privacy en databescherming.

In theorie is het misschien een mooi alternatief voor Google Play Services dat onafhankelijk is van Google. In de praktijk betekent het echter dat je de meeste belangrijke apps op dit moment niet kunt gebruiken op de Mate Xs, en dat is een groot nadeel.

Huawei Mate Xs: heerlijk concept met problemen

De Huawei Mate Xs is op papier een heerlijk toestel. De hardware is top en Huawei heeft de beste implementatie van een vouwbare smartphone te pakken. Helaas betaal je daar €2499 voor en kan het toestel niet overweg met veel belangrijke apps.

Huawei Mate Xs ontwerp

Dat maakt hem, hoe mooi hij ook is, op het moment niet veel meer dan een conceptsmartphone die je toevallig binnenkort kunt kopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Huawei toont indrukwekkende Mate Xs zonder Google
Sluiten