Huawei mét Google Play Services: zo doe je dat

Een telefoon van Huawei met Google Play Services? Het kan. Je moet het alleen wel zelf installeren.

Sinds de Mate 30 serie moet Huawei zijn telefoons zonder apps van Google aanbieden. Dat komt door de ban van de Amerikaanse regering tegen het Chinese bedrijf.

Gaat deze methode langer mee?

Mensen hebben al eerder geprobeerd om via via aan alle apps van Google te komen. Vroeg of laat begaven enkele apps het uiteindelijk dan toch. Nu lijkt er een nieuwe manier te zijn om aan de Google Play Services te komen op toestellen van Huawei. Tegelijkertijd moet wel gezegd worden dat het natuurlijk niet officieel is uitgebracht. Daarom is mogelijke inbreuk op je privacy jouw eigen risico. Ook werkt de toepassing mogelijk niet op alle telefoons van Huawei.

Om aan de Google Play Services te komen moet de app Chat Partner installeren. Zodra je die app installeert krijg je de melding dat het om een onbekende bron gaat. Om de installatie mogelijk te maken moet je daarom toestaan dat je telefoon apps van derden kan installeren. Zodra je de app opstart, zie je ‘Detect Device’. Zodra je daarop klikt moet je ‘Repair Now’ kiezen en daarna op ‘Activate’. Vervolgens begint de installatie en nadat je telefoon opnieuw is opgestart heb je toegang tot Google Play Services. Dan kan je de Chat Partner app weer verwijderen. Onthoud tot slot dat de app niet zal updaten, omdat ze niet met een appstore verbonden is.

Het kan zijn dat je de melding ‘Device is not Play Protect certified’  krijgt. In dat geval is er een andere oplossing om alsnog de Google Play Services te krijgen. Daarvoor moet je deze handleiding gebruiken. De Huawei Mate 30 Pro van onze redactie geeft overigens ook na het doorlopen van die handleiding nog een foutmelding, dus succes is niet helemaal gegarandeerd. Mocht je een Huawei-smartphone zonder Google-services hebben, dan is deze methode hoe dan ook zeker het proberen waard.

huawei mate 30 pro geen Google Play Services
De Huawei Mate 30 Pro (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Huawei’s alternatief

Als alternatief voor de Google Play Services heeft de Chinese techgigant Huawei Mobile Services op zijn nieuwste toestellen staan. Daarmee heb je toegang tot een andere appstore. Hoewel de privacy van de appstore beter is dan die van Google, is de hoeveelheid beschikbare apps veel kleiner.

Eerder deze week lekte een teaser uit van de nieuwe Huawei P40 serie. Die serie zal erg belangrijk voor het Chinese bedrijf gaan zijn. De verkoopcijfers van die toestellen bepalen hoezeer Huawei onder de ban van Trump lijdt.

Reageer op artikel:
Huawei mét Google Play Services: zo doe je dat
Sluiten