Mark Hofman
Mark Hofman Tech 1 jul 2019

Huawei veilig in Nederland: niet geweerd bij aanleg 5G-netwerk (maar…)

Als er een bedrijf in opspraak is de laatste maanden, dan is het Huawei wel. De Chinese producent heeft een hevige strijd met de Verenigde Staten achter de rug en keek lange tijd tegen een onzekere toekomst aan. Ook in Nederland werd het merk, en de betrokkenheid bij het aanleggen van het 5G netwerk, in twijfel gebracht. Maar het kabinet lijkt Huawei niet te weren.

Kabinet weert Huawei niet bij aanleg 5G-netwerk

Ondanks het advies van de AIVD weert het kabinet Huawei niet bij het aanleggen van een 5G-netwerk in Nederland. Dat besluit is vandaag genomen. Nederland wil geen partijen weren bij het aanleggen van de opvolger van het 4G-netwerk, maar gaat wel belangrijke eisen stellen aan leveranciers van producten en diensten die in de kern van telecomnetwerken zitten. Telecombedrijven moeten bijvoorbeeld aanvullende maatregelen nemen op het gebied van veiligheid om op deze manier spionage tegen te gaan. Een maatregel die niet alleen geldt voor de huidige netwerken van ons land, maar ook voor de toekomstige. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) een staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) melden in een brief aan de Tweede Kamer dat er extra hoge eisen gesteld worden.

De keuze voor deze benadering is overigens opvallend te noemen. Hiermee gaat het kabinet namelijk regelrecht in tegen het advies van de algemene en militaire inlichtingsdiensten AIVD en MIVD. Deze partijen raadde aan dat Nederland de handen niet ineen zou slaan met Huawei in het opzetten van het 5G-netwerk. Deze beslissing werd genomen nadat de AIVD maandenlang onderzoek deed naar het Chinese bedrijf. Reden voor het onderzoek was afkomstig van het feit dat de Verenigde Staten Huawei verbannen heeft voor de nationale veiligheid. Uit het onderzoek blijkt dat de Chinese techgigant op uitzonderlijke wijze toegang had tot de gegevens van hun klanten. Daarbij zijn sommige gegevens ook gestolen, maar is het moeilijk te bewijzen dat Huawei deze gegevens gebruikt heeft voor spionage.

Nog geen actie

Het kabinet lijkt er op dit moment nog niet aan te willen om Huawei-componenten uit bestaande telecomsystemen te halen. Het zou te kostbaar zijn om dit van bedrijven als T-Mobile en KPN te vragen. Zolang de nationale veiligheid niet in het geding komt, moet het kabinet zo veel mogelijk rekening houden met de bedrijfseconomische aspecten.

5G Nederland

Het kabinet beslist aan het einde van dit jaar welke eisen gaan gelden voor leveranciers van diensten en producten in de onderdelen van telecomnetwerken.

Reageer op artikel:
Huawei veilig in Nederland: niet geweerd bij aanleg 5G-netwerk (maar…)
Sluiten