Mark Hofman
Mark Hofman Tech 8 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Onduidelijkheid bij Huawei: aan de haal met HongMeng OS of toch Android?

Door de strijd tussen de Verenigde Staten en China heeft Huawei alles behalve een rustige tijd achter de rug. Maar waar de spanningen inmiddels een beetje gezakt zijn, staat de Chinese producent voor een keuze: gaat het aan de haal met het eigen HongMeng OS of wordt het weer afhankelijk van Android? Twee topmensen van het bedrijf vertellen een ander verhaal en dat zorgt voor verwarring. Hoe zit het nu precies?

Huawei topmannen zeggen verschillende dingen

De strijd tussen China en de Verenigde Staten hebben Huawei bijna de kop gekost. Van het besturingsysteem tot aan de eigen Kirin-chips: de Chinese techgigant verloor ze allemaal. Maar doordat Donald Trump in juni spontaan de ban terugdraaide, lijkt de toekomst van Huawei iets minder onzeker te zijn dan we dachten. De producent kan weer zaken doen met Amerikaanse bedrijven en dat betekent dat Android langzaamaan weer kan gaan draaien op de apparaten van de producent. Maar heeft Huawei daar zelf nog wel zin in?

Twee verschillende topmensen van het Chinese bedrijf hebben afgelopen week een interview afgelegd. Daarin worden de laatste ontwikkelingen omtrent de producten van het bedrijf besproken en kwam op deze manier ook de toekomst aanbod. Maar als het gaat om het besturingsysteem dat Huawei gaat hanteren, lijken beide mannen iets compleet anders te zeggen. Zo sprak Walter Ji, de CEO van consumer business West Europa, over het feit dat het bedrijf trouw blijft aan Android. Dat verhaal is hier te lezen. Maar daar tegenover sprak CEO Ren Zhengfei over het feit dat het bedrijf minder afhankelijk wil zijn van Android.

Twee compleet verschillende verhalen vanuit hetzelfde bedrijf. Dat is eigenlijk best gek, toch?

Android of HongMeng OS: wat wordt het nu?

Het klinkt in eerste instantie best gek dat twee topmensen van Huawei iets anders zeggen over de toekomst van Android. Maar het valt over het algemeen wel mee. De twee bedoelen namelijk hetzelfde, maar brengen het op een verschillende manier.

Op de korte termijn is Huawei namelijk van plan om trouw te blijven aan Android. Het gesprek waarin Walter Ji zijn visie deelde schijnt licht op de hele zaak. Volgens de topman heeft Huawei veel bijgedragen aan de ontwikkeling van Android en wilt het bedrijf er op de korte termijn afhankelijk van blijven. Maar op de achtergrond spelen verschillende zaken om die afhankelijkheid wel te beperken. De producent heeft zonder twijfel geleerd dat afhankelijkheid een groot risico met zich meebrengt en daarom moet het bedrijf op de lange termijn op een eigen systeem kunnen blijven draaien.

En dat is dus precies wat CEO Zhengfei zelf ook vertelde. Tegenover het Franse LePoint maakt hij bekend dat Huawei minder afhankelijk wil worden van Google en dus komt het met een alternatief voor Android. Net zoals zijn collega meldt hij dus simpelweg dat Android voorlopig blijft, maar dat HongMeng OS de toekomst is. Volgens de CEO moet het besturingsysteem in de herfst al uitrollen in China. Vanaf 2020 zal deze uitrol vervolgens plaatsvinden op andere markten.

Huawei CEO Ren Zhengfei

Kortom: Huawei gaat zich langzaamaan richten op de uitrol van HongMeng OS voor hun apparaten. Al wordt dit wel op uiterst voorzichtige manier bekend gemaakt dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Onduidelijkheid bij Huawei: aan de haal met HongMeng OS of toch Android?
Sluiten