Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 24 mei 2019

Huawei oprichter doet bijzondere uitspraak over concurrent Apple

Huawei trapte dit jaar pijnlijk af. Twee werknemers stuurden namens het bedrijf een tweet met “Happy #2019” de wereld in. Vanaf een iPhone. En dat terwijl Apple de grootste concurrent van de Chinese techgigant is.

Apple versus Huawei

Sindsdien is de situatie geëscaleerd. In solidariteit met Huawei stapten de afgelopen maanden steeds meer Chinese bedrijven over op hardware van Huawei, in plaats van Apple. Er werd zelfs gevraagd om een ban op Apple-producten. De kans daarop is klein, maar na de recente botsing met de Amerikaanse overheid lijkt alles mogelijk te zijn.

Een Chinese diplomaat maakte op Twitter afgelopen dinsdag de grap dat Huawei‘s logo op een stukjes gehakte appel lijkt. Hint, hint! Huawei is al enkele jaren on track om binnenkort de grootste smartphonefabrikant ter wereld te worden.

Apple iPhone 11 renders

Plottwist

Diezelfde dag was Ren Zhengfei te gast op de Chinese staatstelevisie. Dat is de miljardair die Huawei heeft opgericht, en nog steeds de CEO is van de techgigant. Na al het gedoe met Apple en de Verenigde Staten zou je verwachten dat hij nou niet bepaald fan is van Apple. Juist daarom is zijn bekentenis des te verbazingwekkender:

“De iPhone heeft een goed ecosysteem, en als mijn familie in het buitenland is dan koop ik nog steeds iPhones voor ze. Het is kortzichtig om te denken dat liefde voor Huawei betekent dat je alleen van Huawei smartphones houdt.”

Dat zijn familie niet vies is van Apple producten, was al langer duidelijk. Toen Huawei’s CFO, de dochter van Zhengfei, eind vorig jaar in Canada werd opgepakt, bleek haar bagage vol te zitten met Apple hardware. Een MacBook, iPad, iPhone, dat werk.

Huawei oprichter Ren Zhengfei ontkent spionage
Huawei oprichter Ren Zhengfei

Het Chinese South China Morning Post benadrukt dat Zhengfei met zijn opmerkingen vooral een poging doet om de nationalistische spanning in te perken. Diezelfde publicatie interviewde ook een manager die bij China’s grootste producent van zonnepanelen werkt.

De manager legt in het interview uit dat hij heeft besloten om zijn iPhone 7 te verwisselen voor een Huawei P30, na de recente ontwikkelingen:

“Het is best wel beschamend om tegenwoordig een iPhone uit je zak te halen, als alle executives van het bedrijf Huawei gebruiken.”

 5 miljoen banen

Het nationalistische spelletje is ook allesbehalve zwart-wit. Apple CEO Tim Cook heeft een hoop goodwill opgebouwd in China, zoals de publicatie ook benadrukt. Bovendien produceert Apple zijn iPhones in China. Sterker nog, als je ook de leveranciersketen in beschouwing neemt dan zorgt Apple voor zo’n 5 miljoen banen in het land. Niet verkeerd!

De kans op een complete ban op Apple producten is dan ook klein. Maar wat nou als China toch voor die route kiest? Volgens Goldman Sachs krijgt de omzet van Apple dan een klap van maar liefst 30 procent. Wordt vervolgd!

?Check dit ook: Moet Apple nu ook voor iPads en MacBooks bij Samsung aankloppen?

Reageer op artikel:
Huawei oprichter doet bijzondere uitspraak over concurrent Apple
Sluiten