Mark Hofman
Mark Hofman Tech 16 jan 2019

Oprichter Huawei ontkent spionage voor Chinese regering

De laatste tijd is Huawei veel in opspraak geweest. Helaas heeft dat weinig te maken met een van de beste telefoons van 2018. Vooral in Amerika wordt de Chinese techgigant van spionage verdacht. De producent zou spionage software in haar smartphones hebben gestopt, om zo informatie door te spelen naar de Chinese regering. Iets wat volgens oprichter Ren Zhengfei alles behalve waar is.

Huawei oprichter ontkent spionage

Volgens een verslag van Reuters en The Financial Times komt naar buiten dat Huawei oprichter Ren Zhengfei alle beschuldigen rondom het bedrijf ontkent. Het zou naar verluidt spionage software in haar toestellen hebben gestopt, om informatie door te spelen naar de Chinese regering. Uiteraard is het alles behalve opvallend dat de oprichter, die nog 1.4% van de aandelen bezit, de zaak ontkent. Het zou eigenlijk veel vreemder zijn als de beste man spontaan alles toe gaat geven. Echter zal de kritische mens de uitspraak van de oprichter enigszins verkeerd op kunnen vatten.
“Huawei spioneert niet voor de Chinese regering”
Het was voor de oprichter misschien veel handiger geweest om te melden dat het bedrijf in het algemeen niet aan spionage doet. De indruk dat het bedrijf wel spioneert, alleen niet voor de regering, is hierdoor snel gegeven. Volgens de krant meldt Zhengfei dat er geen wetten zijn in China die ervoor zorgen dat Huawei verplicht is om een achterdeur in haar telefoons of netwerk moet stoppen. Sterker nog: het is het bedrijf ook nooit gevraagd.
“Er is geen enkele regering die ons gevraagd heeft om informatie door te spelen”
Wederom een uitspraak die goed bedoelt is, maar misschien voor het kritische oog meer vragen oplevert dan beantwoord. Echter is het de laatste quote in de krant die de aandacht, op positieve manier, weet te trekken. De menselijke kant, en het persoonlijke verhaal, komen naar boven wanneer de oprichter zegt:
“Ik hou nog steeds van mijn land en ik steun de communistische partij. Maar ik zou nooit schade brengen aan welk land ter wereld dan ook.”
Huawei is de tweede grootste smartphone producent ter wereld met de huidige Huawei Mate 20 Pro als succesvol vlaggenschip. Dat de reactie van Zhengfei de wereld geruststelt over de manier waarop Huawei haar telefoons maakt is onwaarschijnlijk. Dat we Huawei onschuldig is totdat het tegendeel bewezen is, mag duidelijk zijn.
Reageer op artikel:
Oprichter Huawei ontkent spionage voor Chinese regering
Sluiten