Dominick Vietor
Dominick Vietor Smartphones 26 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de nieuwe topsmartphones van Huawei in 2020

Huawei maakte vandaag de P40 Series bekend: drie topsmartphones die het komende jaar het portfolio van Huawei aanvoeren. De Huawei P40, Huawei P40 Pro en Huawei P40 Pro+ moeten het vooral hebben van hun camera’s en zijn binnenkort verkrijgbaar.

De Huawei P40-toestellen zijn high-end smartphones in hart en nieren. Ze zijn gebaseerd op de Huawei Kirin 990-chipset en ondersteunen allemaal standaard 5G. De P40 Pro en P40 Pro+ zijn uitgerust met een 6,6-inch oledscherm met een hoge verversingssnelheid van 90Hz; de goedkopere Huawei P40 heeft een 6,1-inch oledscherm dat een traditionelere verversingssnelheid van 60Hz heeft. Achterop prijkt de ster van deze drie toestellen: en 50-megapixel Ultra Vision camera.

Bijzonder ontwerp

Huawei zegt de P40-serie zoveel mogelijk als een camera ontworpen te hebben. Op de achterkant zit dan ook een flinke camerabobbel die horizontaal georiënteerd is; precies zoals je dat op een compactcamera zou vinden. Afhankelijk van het model zitten er in die bobbel drie of vier camera’s, maar daarover hieronder meer.

Huawei P40 Pro voorkant
Voor het eerst buigt het scherm van de P40 Pro over vier randen (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Verder bijzonder is dat de P40 Pro en P40 Pro+ een zogenaamd overflow display hebben: een scherm dat aan vier kanten gebogen is. Dat resulteert volgens Huawei in de kleinste schermranden ooit in een smartphone. De standaard Huawei P40 heeft een vlak scherm, dat nog altijd kleine randen heeft. Ontwerptechnisch verschillen de Pro-varianten verder van de standaard P40 in hoe waterdicht ze zijn: de P40 Pro en Pro+ zijn IP68-gecertificeerd en dus waterdicht, de P40 is spatwaterbestendig (IP53).

Huawei P40
De P40 heeft een plat scherm (Afbeelding: Huawei)

Qua kleuren kun je kiezen uit drie glanzende en twee matte versies: wie graag een glanzend glazen achterkant wil kan kiezen uit wit, zwart en blauw en wie zijn smartphone liever mat heeft komt uit bij zilver of goud. De P40 Pro+ is als aanvulling daarop nog met een keramische achterkant verkrijgbaar  in de kleuren zwart en wit.

De grootste camerasensor

Huawei heeft met zijn P-Series al vaak een nieuwe standaard gezet op cameragebied. De hoofdcamera van de P40 Serie is een 50-megapixelcamera met een 1/1,28-inch sensor. Dat is de grootste camerasensor in een smartphone tot nu toe. Vier pixels worden samengevoegd tot een 12-megapixelfoto die dankzij verbeterde beeldverwerking in iedere situatie goed moet zijn.

In de Huawei P40 wordt de hoofdcamera geflankeerd door een 8-megapixelcamera met 3x zoom en een 16-megapixel groothoekcamera. De P40 Pro doet daar een schepje bovenop met een 12-megapixelcamera met 5x zoom, een 40-megapixel groothoekcamera en een ToF 3D-sensor. De Huawei P40 Pro+ heeft de grootste zoomcamera in een smartphone tot nu toe, met 10x optische zoom en tot 100x digitale zoom. Daarnaast liggen dezelfde groothoek- en 3D-camera als in de P40 Pro, plus een 8-megapixelcamera met 3x zoom.

Huawei P40 Pro camera
Achterop de Huawei P40 Pro zitten vier camera’s (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Aan de voorkant zit een dubbele 32-megapixelcamera, die in de P40 Pro en Pro+ autofocus heeft en wordt bijgestaan door een infrarood-dieptesensor. Die dieptesensor wordt ook gebruikt voor extra nauwkeurige gezichtsherkenning. Video’s schiet je met de P40-serie maximaal in 4K-resolutie; 8K zoals bij de Samsung Galaxy S20-reeks ontbreekt dus. Op slow-motion vlak wint Huawei de wedstrijd: de P40 kan tot 7680fps ultra slow motion-video’s maken.

EMUI 10.1 met Huawei Mobile Services

De Huawei P40 Series is helaas niet voorzien van Google-diensten en moet het dus doen met de Huawei Mobile Services. De software is een nieuwe versie van de Emotion UI: EMUI 10.1 bovenop Android 10. Om het gebrek aan apps in de AppGallery op te vangen biedt Huawei met Phone Clone de mogelijkheid om apps van je oude Androidsmartphone over te dragen. Hoewel dat niet voor alle apps werkt, zijn belangrijke apps als Spotify die niet in de AppGallery staan zo toch op de Huawei P40 en P40 Pro te krijgen.

Huawei vangt dat gebrek ook zelf op met de introductie van Huawei Video en Huawei Music in Europa. Deze Huawei-tegenhangers van Netflix en Spotify waren al in China beschikbaar, maar worden nu dus ook in ons land uitgerold.

Qua specificaties behoren de P40-toestellen tot de top van de markt. Ze draaien op de Huawei Kirin 990-chipset, die met 7nm EUV-proces gemaakt is en daardoor zuiniger en sneller moet zijn. De P40 Series ondersteunt een uitgebreide range aan 5G-banden en het nieuwe Wifi 6 Plus.

Huawei P40 Series beschikbaarheid

De Huawei P40 en P40 Pro zullen vanaf 7 april in Nederland verkrijgbaar zijn bij MediaMarkt, Mobiel.nl en Bol.com. De P40 gaat €799 kosten; voor de P40 Pro betaal je €999. De Huawei P40 Pro+ komt in juni op de markt in Nederland voor €1399.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dit zijn de nieuwe topsmartphones van Huawei in 2020
Sluiten