Ilona Braam
Ilona Braam Culture 25 jan 2019

Huawei (weer) van plagiaat beschuldigd met betrekking tot tablet reclame

Hoewel Huawei mooie producten levert, lijkt het Chinese bedrijf de laatste tijd wel vaak negatief in het nieuws te komen. Zo wordt het bedrijf er bijvoorbeeld van beschuldigd om met zijn smartphones te spioneren voor de Chinese overheid en mogen ze niet meedoen met het bouwen aan de nieuwe 5G infrastructuur. Ook lijkt Huawei vaak inspiratie op te doen bij andere bedrijven en dusdanig zo dat sommige dingen in hun assortiment wel verdacht veel lijken op bestaande producten. Met betrekking tot dat laatste lijkt Huawei weer wat ver te zijn gegaan en lijken ze wel erg letterlijk geïnspireerd te zijn geraakt door een muziekvideo voor de reclame van hun MediaPad M3 Lite tablet.

Letterlijke inspiratie door muziekvideo

Met de tablet zelf lijkt niet al te veel mis te zijn en hij krijgt over het algemeen ook mooie reviews. De bijbehorende reclame video is echter wat dubieuzer en lijkt wel erg veel op de muziekvideo van het lied Cymatics: Science Vs. Music van Nigel Stanford. De muziekvideo werd uitgebracht in 2014 en in de video zien we allerlei soorten visualisaties van geluid voorbijkomen. In de reclame van Huawei verschijnen dezelfde soort visualisaties en is het toch moeilijk te ontkennen dat ze die niet van de muziekvideo hebben overgenomen. Zelfs de muziek in de reclame is vergelijkbaar met de originele track van Nigel Stanford.

Help! A company has copied my Cymatics video to sell 'Huawei MediaPad' tablets! Seen at Tesco Extra, UK. If you are…

Geplaatst door Nigel Stanford op Dinsdag 22 januari 2019

Artiest niet “amused”

Of Huawei nu officieel is aangeklaagd door Stanford is onbekend, maar de artiest heeft de duidelijke overeenkomsten in ieder geval wel opgemerkt. In een Facebook post stelt hij dat Huawei zijn video heeft gekopieerd en vraagt hij om hulp aan mede-facebookers. Hij vraagt of iedereen zou kunnen opletten of ze de Huawei reclame ergens zien en of er dan contact met hem opgenomen zou kunnen worden. Mogelijk is hij bewijsmateriaal aan het verzamelen voor een rechtszaak.

Huawei reclame offline

Inmiddels heeft Huawei de MediaPad M3 Lite reclame offline gehaald en hebben ze aan Engadget laten weten dat ze de zaak onderzoeken en verdere updates te zijner tijd zullen delen. Het is jammer dat zo’n groot bedrijf zich geroepen voelt om plagiaat te plegen en dat terwijl we doorgaans erg blij zijn met wat ze maken. Zo hebben ze onlangs nog de onthulling van hun opvouwbare 5G smartphone bevestigd, waarmee ze zeker de blits zullen maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Engadget

Reageer op artikel:
Huawei (weer) van plagiaat beschuldigd met betrekking tot tablet reclame
Sluiten