Huawei doet rustig aan met HarmonyOS: de plannen voor 2020

Huawei gaat volgend jaar, langzaam maar zeker, inzetten op zijn eigen besturingsysteem. Dat is wat het bedrijf tijdens een sales evenement in China vandaag liet weten.

‘Langzaam maar zeker’ houdt in dat Huawei volgend jaar nog niet van plan is om smartphones, tablets en computers te voorzien van het eigen systeem. HarmonyOS, wat de naam is van het besturingssysteem, zal eerst beschikbaar worden voor andere zaken. Denk hierbij aan speakers, smartwatches en vr-headsets.

Huawei doet rustig aan met Harmony OS

Tijdens het sales evenement in China heeft Huawei het gehad over de plannen van 2020. Alle ogen waren uiteraard gericht de komst van HarmonyOS nu de samenwerking met Google nog steeds onder vuur ligt. In 2019 is de Chinese techgigant verbannen uit de Verenigde Staten, waardoor grote Amerikaanse bedrijven niet meer samen mogen werken met Huawei. Dit zorgt voornamelijk op softwaregebied voor problemen.

Daarom introduceerde Huawei dit jaar HarmonyOS: een geheel eigen besturingsysteem om smartphones, tablets en computers op te laten draaien. Maar zover is het volgens een woordvoerder van het bedrijf nog niet. In 2020 zal Huawei het besturingssysteem alleen uitrollen voor wearables, speakers en vr-headsets. Wat dat betreft nog weinig ontwikkelingen op het gebied van smartphones en tablets.

Huawei Mate 30 (Pro)
De Mate 30 Pro (Bron: Christof Stache / AFP)

Wel introduceert het bedrijf volgend jaar de Honor Vision-televisie, die uiteindelijk ook beschikbaar moet zijn in Europa. Het product zal ondersteuning bieden voor HarmonyOS.

Een eigen besturingssysteem

In augustus werd het alternatief voor Android aangekondigd door Huawei. Ondanks alle codenamen die in de wandelgangen rondgingen, werd er uiteindelijk gekozen voor de naam HarmonyOS. Het systeem moet alternatief bieden voor apparaten die straks niet meer gebruik kunnen maken van Google’s Android en Play Store. Vooral die laatste zal voor problemen zorgen, omdat het aanbod van Huawei’s eigen app store een stuk kleiner is. Dat is dan ook de grote reden dat de Huawei Mate 30 (Pro) nog niet in Europa verschenen is.

Huawei CEO Richard Yu ziet overigens weinig problemen. De eindbaas gelooft nog steeds dat de Chinese techgigant de grootste ter wereld kan worden. Dat vertelde hij in dit interview.

Reageer op artikel:
Huawei doet rustig aan met HarmonyOS: de plannen voor 2020
Sluiten