Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 22/08/2019

Eerste smartphone met Harmony OS nog in 2019? Huawei geeft antwoord!

Door alle problemen rondom de Verenigde Staten heeft Huawei besloten een eigen besturingssysteem te bouwen. De Chinese techgigant onthulde eerder deze maand Harmony OS, wat als alternatief moet gelden voor Android. Inmiddels hebben we een idee hoe het systeem eruit ziet, maar weten we nog niet of de producent het ook daadwerkelijk gaat gebruiken in 2019. Daar geeft Huawei zelf nu meer duidelijkheid over.

Eerste Huawei smartphone met Harmony OS nog in 2019?

Huawei introduceerde eerder deze maand hun eigen Harmony OS. Waar het bedrijf zich op de korte termijn nog blijft richten op Android, moet dit systeem op de lange termijn als basis gaan dienen voor heel veel producten van het merk. Althans, dat is het idee dat we kregen van eerdere gesprekken over het besturingssysteem. Tijdens een media evenement in New York liet Huawei Senior Vice President Vincent Yang overigens een heel ander geluid horen. Dat we in 2019 geen smartphone met Harmony OS hoeven te verwachten, mag overigens duidelijk zijn. Maar kunnen we überhaupt een smartphone verwachten met het systeem?

“We willen een standaard onderhouden. Een ecosysteem. Harmony OS dient dus als B-optie voor Huawei.”

De Chinese techgigant gaf eerder al aan minder afhankelijk te willen zijn van Google. Het idee werd daarbij gewekt dat het overstappen op een eigen systeem (op de lange termijn) de manier was waarop dat zou gebeuren. Waar Android dus eerst nog oogde als een systeem waar de Huawei-producten alleen nog op de korte termijn op zouden draaien, is dat nu blijkbaar niet meer het geval. Harmony OS wordt door Vincent Yang benoemd als een “fail-safe” wanneer de Verenigde Staten een samenwerking met Google verbiedt. Wanneer Huawei dus toegang verliest tot belangrijke diensten als Google Maps en de Google Play store, is het tijd om over te stappen op een eigen systeem.

USA Huawei VS licentie Donald Trump
Huawei (Afbeelding: Fazry Ismail / ANP)

Yang refereerde naar het feit dat een aankomend vlaggenschip voorzien gaat worden van Android. Dat moet bijna wel om de Huawei Mate 30 (Pro) gaan. Mocht de licentie niet nog eens verlengd worden of de ban daadwerkelijk van kracht gaan, dan zal Huawei alsnog switchen naar een eigen systeem. Maar dat zal de producent alleen op het laatste moment doen, wanneer het 100% zeker is dat ze hun licentie voor Android verliezen.

Reageer op artikel:
Eerste smartphone met Harmony OS nog in 2019? Huawei geeft antwoord!
Sluiten