Huawei-smartphones kunnen prima zonder Google
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F06%2FP40Pro_Export_Sport.png)
Wil je de smartphone die het snelst is, het beste met batterij omgaat en ook nog eens de mooiste foto’s in alle situaties maakt? Dan is er maar één keuze mogelijk: Huawei.
Onlangs bracht Huawei de P40 Pro op de markt. Het onafhankelijke DXOMARK, dat smartphones wetenschappelijk beoordeelt, plaatste de P40 Pro wat camerakwaliteiten betreft met stip op de eerste plaats. Daarmee laat dit model de koploper van vorig jaar, de P30 Pro (ook Huawei), achter zich. De P40 Pro blijkt een supersnelle chip, Leica technologie en kunstmatige intelligentie (AI) als geen ander te combineren.
De mooi vormgegeven P40 Pro heeft flink wat sprongen gemaakt, maar verschilt ook in een ander opzicht van zijn voorganger, namelijk op het gebied van appgebruik.
Android
Meer dan 75% van de smartphonegebruikers op onze planeet heeft een Android-telefoon. Bovendien blijft dat percentage groeien. Android is een open source besturingssysteem. Dat betekent dat iedere smartphonemaker het mag gebruiken. Google ontwikkelde het besturingssysteem Google Mobiles Services (GMS) en alle door Google gemaakte apps hebben GMS nodig. Maar door het bekende handelsembargo kan Huawei momenteel geen gebruik maken Google’s diensten.
Huawei AppGallery
Huawei laat zich echter niet kisten. De technologiereus bundelt wereldwijd alle krachten om een optimale gebruikservaring te creëren. Zo heeft de nummer twee smartphoneleverancier van de wereld stevig ingezet op de ontwikkeling van een eigen platform: Huawei Mobile Services (HMS). Daaraan gekoppeld is Huawei AppGallery, de tegenhanger van de Google Play Store (de plek waar je al je apps vandaan haalt).
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F06%2FDSC07229.jpg)
De gebruiker heeft Android tot zijn of haar beschikking, maar haalt de apps uit de appstore van Huawei. Daarom is er de laatste maanden wereldwijd enorm veel effort en geld gestoken om apps beschikbaar te maken in de AppGallery. En daar komen dagelijks apps bij.
1,6 miljoen Huawei-smartphones
In Nederland gebruiken 1,6 miljoen Nederlanders een Huawei-smartphone. Dit zijn gebruikers met een op GMS-gebaseerde telefoon. Maar de nieuwste reeks smartphones is niet voorzien van GMS. Een aantal populaire Google-diensten, waaronder YouTube of Maps, zijn daarom niet als app beschikbaar.
Huawei’s oplossing is dus HMS en de AppGallery, waardoor de telefoon up-to-date en gebruiksvriendelijk blijft. De AppGallery is goed op weg zich te vullen. Echter, dit vergt tijd. Maar gelukkig zijn er veel andere eenvoudige manieren om jouw apps en andere populaire apps te installeren (zonder gebruik te hoeven maken van de Google Play Store).
Phone Clone
Huawei ontwikkelde de app Phone Clone. Hiermee kun je eenvoudig data en apps van je oude telefoon overzetten op je nieuwe smartphone. Contacten, agenda’s, foto’s, video’s en alle geïnstalleerde apps worden gekopieerd naar de nieuwe telefoon. Deze zijn dus direct klaar voor gebruik. Phone Clone is standaard aanwezig op alle nieuwe smartphones. Je moet ’t eerst installeren op de oude telefoon, maar dat kan eenvoudig via Google Play Store. Er zijn talloze apps die met Phone Clone werken op je nieuwe telefoon.
Vind apps met Petal Search
Ben je op zoek naar apps? Dan kun je terecht in het startscherm van de Huawei Browser en gebruikmaken van App Search. Op die manier krijg je direct een overzicht van de 100 meest gebruikte apps in Nederland. En je kunt direct apps als Netflix, Spotify, Instagram, NS, Skype, Tikkie en Thuisbezorgd installeren. Bovendien kun je handmatig naar je favoriete apps zoeken.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F06%2FAppSearch.jpg)
Als een app mogelijk (nog) niet werkt op je Huawei-toestel, omdat deze volledig afhankelijk is van Google-diensten, dan wordt dat aangegeven. Ook als bepaalde apps niet te downloaden zijn, maar wel via de browser werken, wordt dit aangegeven, bijvoorbeeld bij YouTube. App Search is dus eigenlijk een zoekmachine voor apps. Deze zoekmachine put uit een aanbod van meer dan een miljoen apps en geeft altijd de meest actuele en up-to-date versies weer van de apps die jij zoekt.
En, misschien wel het belangrijkst: het is superveilig. De apps worden uit betrouwbare bronnen gedownload (waaronder de app store van APK Pure of direct van de website van de leverancier van de app zelf, zoals bijvoorbeeld Facebook). Daarnaast voert de Huawei-smartphone ook altijd een security check uit op alles wat je downloadt en installeert, zodat de beveiliging en je privacy wordt gegarandeerd.
AppGallery
In zeer korte tijd heeft AppGallery van Huawei een enorme vlucht genomen. Bovendien worden er dagelijks nieuwe apps toegevoegd. Vooral veel bekende apps zijn er te vinden, zoals TikTok, Snapchat, Telegram en HereWeGo, maar ook lokale apps als Buienradar, 9292, Albert Heijn, MediaMarkt en populaire games als Fortnite, Asphalt 9 en Minecraft zijn via de AppGallery te downloaden.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F06%2FP40Pro_Export_Tafel.png)
Bovendien zijn er talloze zogenoemde Quick-Apps voor populaire Nederlandse diensten. Quick-Apps zijn mobiele versies van de officiële websites, maar dan in de look & feel van een app. Zo kun je gemakkelijk gebruikmaken van populaire diensten, zoals De Telegraaf, AD, Pathé, Dumpert, Funda, Uber of Bol.com.
Mocht een app nog niet beschikbaar zijn, dan zijn er in sommige gevallen ‘direct-links’ naar de website waar je de officiële app kunt downloaden. Zo installeer je bijvoorbeeld ook WhatsApp en het al eerder genoemde Facebook.
Toch geen succes? Dan kun je de app die je wilt hebben op een verlanglijst zetten. Zodra de app beschikbaar is, krijg je direct een melding. Zodat Huawei meteen weet welke apps er nog aan boord gehaald moeten worden. En zodat jij de beste smartphone die momenteel verkrijgbaar is met gemak en vooral plezier kunt gebruiken.