Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 23 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Huawei voorziet ook smartphones en tablets van HarmonyOS

Huawei gaat in de komende jaren ook smartphones en tablets voorzien van HarmonyOS, zo maakt oprichter Ren Zhengfei bekend in een interview. Hierdoor krijgen we iets meer inzicht in de toekomstplannen voor het besturingssysteem.

Ondanks het feit dat Huawei vorig jaar HarmonyOS aankondigde, liet het bedrijf ten alle tijden weten dat een goede samenwerking met Google nog altijd de voorkeur heeft. Sterker nog: in december 2019 werd zelfs nog geroepen door het bedrijf dat we voorlopig geen smartphones en tablets met het besturingssysteem hoeven te verwachten. Dat zorgde voor enige verwarring, maar Huawei-oprichter Ren Zhengfei heldert de zaak op: ze komen wel degelijk.

Huawei gaat smartphones van HarmonyOS voorzien

Sinds de onthulling van HarmonyOS, het besturingssysteem van Huawei dat Android moet gaan vervangen, is er al een beetje onduidelijkheid. Toen het systeem aangekondigd werd door de Chinese techgigant, heerste er al een gevoel dat Harmony nog niet helemaal af was. Vervolgens werd er gezegd dat de voorkeur nog steeds naar Android gaat en dat het bedrijf graag goed blijft samenwerken met Google. Vorige maand werd zelfs nog geroepen dat smartphones en tablets voorlopig niet voorzien gaan worden van HarmonyOS, waardoor er vraagtekens kwamen bij de komst van het systeem. Gaan we überhaupt smartphones en tablets zonder Android krijgen vanuit Huawei?

Dat antwoord heeft Ren Zhengfei tijdens een interview op het Winter Davos Forum 2020 dus gegeven. Daar liet hij weten dat HarmonyOS op dit moment in de lucht is en dat we in de toekomst producten kunnen verwachten met het besturingsysteem. Niet alleen op het gebied van televisies, zoals dat nu het geval is, maar ook zeker op het gebied van smartphones en tablets. Hoelang het precies gaat duren voor we de eerste producten met het systeem onder ogen krijgen, is op dit moment overigens nog niet bekend.

Huawei Harmony OS
Een logo van Huawei met mensen ervoor (Afbeelding: AFP / Fred Dufour)

Besturingssysteem ook in auto’s

Misschien nog wel opvallender was het feit dat Ren Zhengfei heeft aangegeven dat HarmonyOS ook in gebruik zou kunnen worden genomen als software voor auto’s. Daarbij krijg je misschien direct de gedachte dat het bedrijf zich dan mogelijk ook waagt aan een eigen auto, maar dat is niet het geval. Het bedrijf wilt zich puur en alleen richten op clouddiensten en software voor auto’s.

Eerder deze week werd bekend dat Huawei vervanging heeft gevonden voor Google Maps. Het bedrijf heeft een deal gesloten met het Nederlandse TomTom. Lees hier meer over de deal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Huawei voorziet ook smartphones en tablets van HarmonyOS
Sluiten